Ivott és lemond a püspöknő

Kínos botlás vetett véget Németország legismertebb püspöknője karrierjének. Margot Kässman ittasan áthajtott egy piros lámpán, és bár balesetet nem okozott, levonta a konzekvenciákat: lemondott a német evangélikus egyház vezető posztjáról.

A sors iróniája, hogy Kässman volt talán a legemberközelibb, legszimpatikusabb német egyházi személyiség. Tíz évvel ezelőtt, mindössze 41 évesen választották az evangélikus egyház püspökévé – előtte egyetlen nő töltötte be ezt a tisztséget. Beiktatása előtt elődje próbált ugyan azzal érvelni, hogy egy négygyermekes nő nem láthatja el egyformán jól családi és egyházi kötelességeit, de kvalitásai végül meggyőzték az egyházi vezetőket.

Az elmúlt évek azt bizonyították, hogy jól döntöttek, Kässman a német egyházi vezetők legkarizmatikusabbja lett. Szerepelt talkshow-kban és bulvárlapokban is, és szívesen nyilatkozott politikai kérdésekről, még ha véleménye olykor heves vitákat váltott is ki. Tisztségét úgy értelmezte, hogy egyfajta élő lelkiismeretnek kell lennie. Szinte mindenhol ott volt: beszélt a gazdaság etikájától éppúgy, mint a török EU-csatlakozásról, a gyerekszegénységről, a prostitúcióról vagy az abortuszról. Nem véletlen, hogy 2006-ban őt választották Németországban az év asszonyának.

Új stílust honosított meg azzal is, hogy nem szorította háttérbe a magánéletét. A nyilvánosság előtt jelentette be 2006-ban, hogy mellrákban szenved, majd 2007-ben, hogy elvált a férjétől. Az 25 millió tagot számláló német evangélikus egyház ezek után is kitartott mellette. Maga mondta egy Spiegel-interjúban: csak akkor lehet példakép, ha nem rejti véka alá a kudarcait sem. Nemrég egyértelműen kijelentette, hogy nincs sok értelme az afganisztáni katonai jelenlétnek, a fegyverek nem viszik előbbre a békét. Meg is kapta érte a magáét.

A támadásokat sokáig jól kezelte, néhány pohár alkoholt viszont nem tud hogyan magyarázni. – Csak egy pillanatnyi kihagyás lehet, ami a nagy stresszben élőknél előfordulhat – vette védelmébe Kässmant egy német teológus. Friedrich Schorlemmer szerint a püspöknő számára a visszavonulás volt a helyes döntés, de az evangélikus egyház megszenvedi a hiányát.

Margot Kässman új stílust honosított meg
Margot Kässman új stílust honosított meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.