Plágiumbotrány lett az online hírverseny vége

A The New York Times plágiumbotrányai közül a mostani az első, amely közvetlenül az internetes hírversenyre vezethető vissza. Nemrég ezt olvashatták az érdeklődők a Madoff-féle befektetési csalási ügy új fejleményeként a TheWall Street Journal honlapján: „a családtagok beleegyeztek, hogy nem ruháznak át, illetve adnak el több mint ezer dollárra értékelt eszközöket vagy javakat, illetve nem vállalnak ezer dollárnál nagyobb adósságokat és kötelezettségeket a csődgondnok jóváhagyása nélkül.”

Két órával később csaknem ugyanezt találhatták a The New York Times (NYT) oldalán, Zachery Kouwe cikkében. Különbség nem sok volt: „beleegyeztek” helyett „a megállapodás értelmében”, „csődgondnok” helyett „Mr. Picard” szerepelt. A két anyag között öt további helyen van teljes vagy csaknem teljes átfedés, derült ki a Journal felelős szerkesztőjének NYT-os kollégájához címzett dörgedelmes leveléből. A botrány óta a liberális lap kétszer is szerkesztőségi cikkben fordult olvasóihoz, további „terjedelmes átfedésekre” is rábukkanva a szóban forgó újságíró munkáiban. Ő azóta távozott a szerkesztőségből.

Valószínű, hogy a nyomtatott kiadás késő esti lapzártájáig Kouwe legalább az arcmentés erejéig tudott volna beszélni a csődgondnokkal, „egyenesbe hozva” ezzel a cikkét. Az online hírversenyben azonban a jelek szerint minden gátlást legyőzött. Nem a mindig kaján Journalről lenne szó, ha a levélben nem dörgölnék a Times orra alá Maureen Dowd tavalyi kínos esetét is, amikor is a publicista egy blogból emelt át – elmondása szerint harmadik személytől hallott – gondolatot. A mostani ügyre is áll Clark Hoyt, a NYT lapombudsmanjának akkori bírálata: az olvasónak joga van tudni, hogy „ki beszél”, és ha nem a szerző, akkor ezt világossá kell tenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.