Ipari titkokra vadásznak a kínai Mata Harik

Megszerezte nemrég a Sunday Times a brit katonai titkosszolgálat, az MI5 jelentését: ebben a Kínába utazó nyugati üzletemberekre leselkedő veszélyekre hívják fel a figyelmet.

A Kínába látogató üzletemberekre nem csak a számítógépek internetes feltörésére szakosodott hackerek „vadásznak”. A külföldieket a kereskedelmi találkozókon olyan videokamerákkal, memóriakártyákkal és egyéb informatikai eszközökkel ajándékozzák meg, amelyek továbbítják a rajtuk tárolt vagy felvett információkat a kémeknek. A csúcstechnológiás cselek mellett a „régi trükköket” is alkalmazzák: a pekingi és sanghaji hotelszobákat bepoloskázzák, bekamerázzák és átkutatják.

A legeredményesebb módszer változatlanul az üzletembereket behálózó fiatal lányok bevetése. A keleti Mata Harik bájainak ellenállni nem tudó nyugatiak általában besétálnak a csapdába, és könnyen kiadják titkaikat. Az információkat megtartó, óvatosabb célszemélyeket pedig szintén klasszikus módon próbálják szóra bírni: a hotelszobákban elhelyezett rejtett kamerákkal felveszik a „légyottokat”, a digitálisan rögzített pásztorórákkal pedig megzsarolják az illetőket.

A brit titkosszolgálat nemcsak a kínai cégeket, hanem magát a kínai államot is kémkedéssel vádolja. A jelentésben több példát is említenek, amelyekben a Kínai Néphadsereg vagy a védelmi minisztérium titkos ügynökei „ajándékokat”, „bőkezű vendéglátást” ajánlottak fel brit üzletembereknek. Az MI5 szerint a pekingi kormány „az egyik fő kémkedési veszély Nagy-Britannia számára”. A jelentésből kiderül, hogy Kína elsősorban a védelmi, energetikai, kommunikációs és építőipari cégeket támadta meg az említett módokon.

Nemzetközi ügyvédi irodák és PR-cégek számítógépes hálózatait, e-mail-rendszereit is éri gyakran hackertámadás. „Minden olyan brit vállalkozás, amely a kínaiaknak értékes információkkal rendelkezik, ki van téve a kémkedésnek” – írják a brit elemzők.

Kínai ügynökök többször próbáltak szexcsapdába csalni brit politikusokat és közvetlen környezetüket is. Két éve Gordon Brown egyik asszisztensének BlackBerry típusú telefonját emelte el egy kínai nő, aki egy sanghaji hotel diszkójában hálózta be a brit miniszterelnök munkatársát.

Kína mindeddig tagadta, hogy brit érdekeltségek után kutakodna. Jonathan Evans, az MI5 vezérigazgatója már 2007-ben fi gyelmeztetett háromszáz bank- és vállalatigazgatót, hogy informatikai rendszerüket megtámadták „kínai állami szervezetek”. Most a brit kormány is lép, és márciustól felállítja a kibernetikai védelemi hivatalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.