DNS-kódokat írt leveleibe a lépfenés gyilkos

„Bántani, ölni, terrorrizálni vagyok képes. Áss le mélyen, mélyen és még mélyebbre a végtelenségig, és megtalálsz engem, a pszichémet” – írta e-mail üzenetei között az amerikai hadsereg egykori biológiai hadviselés szakértője, a 2001-es lépfenegyilkosságok kitervelője és végrehajtója. 92 oldalas jelentésével az FBI most zárta le a – mindenkori legrészletesebbnek tartott – vizsgálatát a zavart lelkű Bruce E. Willis ügyében, aki 2008-ban öngyilkosságot követett el.

Ekkor már GPS-nyomkövetővel figyelték gépkocsiját, átkutatták a háztartási hulladékát, kihallgatták feleségét és gyerekeit. A bizonyítékok pedig halála után kezdtek sűrűsödni.

Emlékezhetünk a 2001. szeptember 11-e utáni lépfenepánikra, az amerikai szerkesztőségekbe, szenátorok irodáiba eljutatott fehér poros levelekre, amelyek 22 ember fertőztek meg a szerrel, öten meghaltak tőle. Ki gondolt volna akkor másra, mint amit – például egy tévés sztárműsorvezetőnek címzett levélben – az akkor még ismeretlen elkövető írt: „Ez a következő – Vegyenek be most penicilint – Halál Amerikára – Halál Izraelre – Allah nagy”? Nos, mint kiderült, a biológus szakmájára – és egyben két kolléganőjére, akikért rajongott –utaló kódokat rejtett el ebben az üzenetben is, a szemiotikai krimiket író Dan Brownt csaknem megszégyenítő módon. A levél „T” és „A” betűi a DNS négy nukleotid-építőkövéből kettőre, a timinre és a guaninra utalnak, és aminosavak állnak össze belőlük.

A „Pat” így például a fenilalanin-aszparagin-tirozin sort adja ki, de egyben az egyik imádott munkatársnő beceneve is. E kollegina azok között is szerepelt, akikre az akkor 61 éves Willis később rá akarta terelni a gyanút az FBI-nak három éve írott feljegyzésében. Amikor pedig az illető szembesítette őt ezzel, a biológus saját alteregója, bizonyos „Őrült Bruce” mögé menekült, aki szavai szerint üldözési mániában, depresszióban és szorongástól szenved. Akaratától függetlenül jó szolgálatot tett szakmájának: a lépfenepánik óta 60 milliárd dollárral nőtt a bioterror elleni hadviselés büdzséje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.