Puccs söpörte el a nigeri elnök hatalmát

Két órán át gépfegyverropogás hallatszott a nigeri elnöki palotából csütörtökön. A harcoknak tíz halálos áldozata volt. A hadsereg egy csoportja puccsal eltávolította a hatalomból Mamadou Tandja elnököt, tegnap azonban már a megszokott kerékvágásban folyt tovább az élet a világ egyik legszegényebb országának fővárosában.

A BBC helyszíni jelentései szerint a boltok és iskolák kinyitottak, és a pénteki imát is megtartották a mecsetekben. A hadsereg közel felét irányító Salon Djibo vezette csoport felfüggesztette az egy éve elfogadott alkotmányt, a kormányhivatalokat pedig feloszlatta.

Nigerben tavaly augusztusban éleződtek ki a feszültségek, amikor az 1999-ben demokratikusan megválasztott Tandja elnök mandátuma lejártával nem volt hajlandó választásokat kiírni. Ehelyett feloszlatta a parlamentet és a legfelsőbb bíróságot, majd népszavazáson fogadtatta el az új alkotmányt, amely szerint mandátuma három évvel meghoszszabbodik. Ugyanekkor azt is megszavaztatta, hogy töröljék el azt a korlátozást, amely szerint az elnök csak egyszer választható újra. Támogatói – és saját maga – szerint azonban a hatalomban töltött tíz éve alatt indult fejlődésnek Nigéria, és szüksége lett volna még időre ahhoz, hogy végigkövesse az urán kincs kiaknázására, valamint az olajmezők felkutatására a francia és kínai cégekkel kötött sok milliárd dolláros szerződéseket. A 72 éves, pásztorcsaládból származó elnököt most azonban úgy söpörte ki a hatalomból egy katonai puccs, ahogyan 1975-ben az ő részvételével Hamori Diorit, az első demokratikusan választott elnököt. Tandja akkor a puccs után belügyminiszter lett.

Az egykori francia gyarmat 1960-ban nyerte el függetlenségét, de a szabadság nem kezdődött könnyen: a politikai instabilitást öt évig húzódó szárazság súlyosbította. Elnökként Tandja számára is a szárazság volt az első komoly próbatétel, és ez roppantotta meg népszerűségét is. 2005-ben a sáskatámadás és az aszály miatt milliók nem jutottak elég élelemhez, és mivel az elnök nem egyezett bele az élelmiszer ingyenes osztásába, tömegek tüntettek ellene. Az éhínségről tudósító újságírókat zaklatták, a nemzetközi civil szervezeteket pedig azzal vádolták, hogy eltúlozzák a probléma mértékét. Az aszály 3,5 millió ember érintett.

Az elmúlt évek fejlődése sem javított sokat az afrikai ország lakosságának életén. Az emberek 60 százaléka naponta kevesebb mint egy dollárból él, a születéskor várható élettartam pedig csupán 50 év, és ugyan 2003 óta illegális a rabszolgaság, még mindig sokan élnek mások alárendeltjeként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.