London vizsgálja a brit útlevelekkel kapcsolatos csalást

Londont a filmvászonra kívánkozó öbölbeli gyilkosság részletei különösen aggasztják, hiszen a feltételezett elkövetők közül hatan Izraelben élő ártatlan, a dologról mit sem tudó brit-izraeli kettős állampolgárok.

Az ő ellopott és hamisított személyazonosságukkal érkeztek az emirátusba, majd távoztak onnan a merénylők. Egyikük egy 54 éves, háromgyermekes, nemrég négyszeres bypassműtéten átesett apa, akit „sokkolt, hogy terrorizmussal gyanúsítják”. ( A brit konzulátus tegnap új útlevelet és egyéb segítséget is felajánlott Izraelben élő polgárainak.)

A brit hatóságok szerint a hamis útlevelek részleteit, az izraeli törvényeket megsértve azok jogos tulajdonosainak dokumentumaiból másolta ki a szállodai személyzet vagy az útlevél-ellenőrzés egyik tagja, amikor külföldre utaztak.

David Miliband képvi se le tében Sir Peter Ricketts vezető diplomata csütörtök reggel megbeszélésre hívta – hangsúlyozottan nem „berendelte” – a londoni izraeli nagykövetet. Ron Posnor láthatólag kényelmetlenül érezte magát, amikor a Foreign Office előtt várakozó újságírókkal közölte, „nem tudott további információkkal szolgálni”. Maga a brit külügyminiszter később elmondta: „Világossá tettük,menynyire komolyan vesszük az útlevelekkel való visszaélés gyanúját. Minden alkalmat megadunk Izraelnek, hogy megossza velünk ismereteit.” Az ügybe immár a SOCA-t, a Súlyos Szervezett Bűnügyeket Vizsgáló Hivatalt is bevonták. Londonhoz hasonlóan Dublinban is külügyminisztériumba kérték az izraeli nagykövetet. Zion Evrony is csak annyit mondott, hogy nem tud semmit arról, hogyan kerülhetett három hamisított ír útlevél az állítólagos gyilkosokhoz.

A The Daily Telegraph napilap idéz egy magas rangú londoni külügyminisztériumi tisztviselőt, aki szerint „amenynyiben Izrael felelős a dubai kivégzésért, súlyosan veszélyezteti a két ország közötti fontos titkosszolgálati információcserét. Nagy-Britannia a múltban már megszakította kapcsolatait a Moszaddal, és ez megismétlődhet, ha kiderül, hogy az ügynökség szembehelyezkedett a brit érdekekkel.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.