A Moszad keze nyoma felismerhető

London és Dublin után már Párizs is tiltakozik amiatt, hogy hamisított útleveleit használták a merénylők. Az izraeli illetékeseket kérdezik, akik azzal válaszolnak, hogy ők nem illetékesek az ügyben. Egyelőre ott tartanak, hogy az Öböl-állam rendőrfőnöke már százszázalékosnak látja a Moszad keze nyomát az ügyben. Ebben egyébként izraeli hozzáértők sem kételkednek. Bizonyítéknak ez azonban kevés. Egyelőre annyi új van az ügyben, hogy Dubai hatóságai már tizennyolc beutazót gyanúsítanak Mabhouh megölésével.

„99, ha nem 100 százalékban bizonyos vagyok benne, hogy a Moszad áll a gyilkosság hátterében” – jelentette be Dahi Khalfan Tamim, Dubai rendőrfőnöke. Szorul a hurok a zsidó állam titkosszolgálata körül, a kettős, izraeli-brit állampolgárok személyazonosságának felhasználása, a leszámolás módszerei mind a Tel-Aviv melletti Herzliá ban működő Moszad-központra utalnak.

A porszem akkor csúszott a gépezetbe, amikor palesztin kérésre több mint egy héttel Mahmud al-Mabhouh dubai szállodai halála után nyomozni kezdtek. Pedig a halál oka látszólag természetes szívroham volt, s a szobában gyógyszereket szórtak szét. És a mindenütt jelen lévő térfigyelő kamerák elemzése bebizonyította, hogy emberölés történt: jelenleg úgy vélik, egy 18 tagú profi kivégzőosztag végzett a gázai hamaszossal.

Napjainkban a Moszad új kihívásokkal szembesül, a modern biztonsági technológiák megjelenése megnehezíti munkájukat. A dubai reptéri kamerák állítólag lefényképezték a merénylők szemének íriszét is, ami ellehetetleníti további bevetésüket, ahol a személyazonosságot ilyen eszközzel ellenőrzik. Izraelben a malőr nyomán a felelősség vállalását, Meir DaganMoszad-főnök lemondását feszegetik, ahogy 1997-ben, amikor a Khaled Mashal Hamasz-vezető elleni félresikerült merénylet után történt. Az akkoriban szintén hivatalban lévő Netanjahu menesztette Dany Yatom Moszad-igazgatót. De akkor Ammánban egyértelmű volt a lebukás, hiszen elfogták a Moszad két ügynökét, és Izrael kénytelen volt elismerni szerepét, átadta az ellenmérget, s kiengedte börtönéből Ahmed Jasszin sejket. Cserébe kiszabadultak a müncheni olimpiai vérengzés után életre hívott „Kidon”, vagyis szurony nevű kivégzőegység tagjai, akik a zsidó állam messzire nyúló ökleként a világ különböző részein csapnak le immáron évtizedek óta.

Ám amíg Dubainak nincsenek egyértelmű bizonyítékai, addig az izraeli vezetés nem kényszerül a történtek hivatalos beismerésére. AMoszad nyolcadik éve közmegelégedésre működő vezetője is maradhat a helyén, hiszen menesztése ezúttal a felelősség nyílt felvállalását jelentené.

Hamasz-harcos áll őrt Gázában a múlt hónapban meggyilkolt Mabhouh képe előtt
Hamasz-harcos áll őrt Gázában a múlt hónapban meggyilkolt Mabhouh képe előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.