Sajtóparadicsom lehet a gejzírek szigetéből

Az oknyomozó újságírás menedéke lehet hamarosan Izland. Egy szerver is elég lehet majd ahhoz, hogy a sajtószabadságot a végsőkig védő új törvények hatálya alá essen egy sajtótermék.

– Az új izlandi sajtótörvény a világ minden tájáról összegyűjtené a leghaladóbb szabályozásokat, és azokat iktatná törvénybe – mondta lapunknak a kényes dokumentumok kiszivárogtatására használt Wiki-Leaks internetes oldal szerkesztője. Julian Assange jelenleg Izlandon tartózkodik, és kollégáival a törvényjavaslat kidolgozásán dolgozik tanácsadóként. – Izlandon mélyen gyökereznek a sajtószabadság hagyományai. Ezzel a törvénnyel Izland tökéletes helyszínévé válna bármilyen internetes kiadvány vagy szolgáltatás működtetésének – mondta Assange. Az új törvény értelmében ha egy internetes oldal izlandi szerveren futna, vagy egy médiacéget Izlandon jegyeznének be, akkor máris az izlandi médiatörvény vonatkozna rá.

– A legvitatottabb dokumentumokat és cikkeket is publikálni lehetne izlandi szerverekről, és a lehető legnagyobb védelmet élveznék – mondta Assange.

Az új izlandi szabályozás védelmet nyújtana az újságírók forrásainak, megnehezítené a cikkek előzetes letiltását, és véget vethetne a „sajtóperturizmusnak” is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy abban az országban perelik be a sajtóterméket, ahol a legnagyobb büntetés várható. Ennek egyébként épp a pénzügyi összeomlásuk okait takargatni kívánó izlandi bankok nagy rajongói. Egy dán lapot, az Ekstra Bladetet például a Kaupthing bank perelte be egy londoni bíróságon. A szabályozás szerint elég, ha a lapot Nagy-Britanniában is árulják, vagy ott is elérhető az internetes oldala. – Olyan is volt, hogy valaki egy svéd törvényt használt ki arra, hogy megakadályozza egy oknyomozó cikk elkészültét Dél-Afrikában – említ egy másik példát Assange, akinek nagy tapasztalata van a sajtóperekben. Az elmúlt három évben száznál is több sajtópert indítottak a WikiLeaks ellen, azonban mindet a weboldal nyerte meg, épp azt kihasználva, hogy szervereit olyan országokban működteti, ahol számára kedvező a jogi környezet.

Az új izlandi törvény értelmében harmadik országban lefolytatott per után újabb eljárás indítható Izlandon, amely megsemmisíti az előző döntést, sőt, még kártérítést is megítélhet az izlandi bíróság. Ehhez csak az kell majd, hogy a szerver a szigeten legyen. A javaslat készítői azt ígérik: ez nem jelenti azt, hogy fajgyűlölő vagy illegális tartalmakat is büntetlenül lehet majd Izlandról közzétenni. Assange azonban lapunk kérdésére úgy válaszolt: ezeken a részleteken még sokat kell dolgozniuk.

A javaslatot egy párt kivételével minden izlandi politikai formáció támogatja, így jó eséllyel törvény lesz belőle. A honatyák azt is remélik, hogy az odatelepülő médiacégek felpezsdítik a gazdaságot. A Mozgalom nevű párt egyik képviselője szerint az országnak a bankok összeomlása után megrendült önbizalmának is jót tenne, ha a sajtószabadság élharcosának szerepét venné magára. – Sok izlandi még mindig szégyelli magát. Szerintem ez része annak a gyógyulási folyamatnak, amelyen át kell esnünk – mondta a BBC-nek Brigitta Jonsdottir.

Az EU-hoz való csatlakozásról szavaz a világ legrégebbi parlamentje
Az EU-hoz való csatlakozásról szavaz a világ legrégebbi parlamentje
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.