Határon átívelő jogosítványkorrupció

Lefizetett tolmácsok súgták meg Magyarországon gépkocsi-vezetői jogosítványért vizsgázó erdélyi analfabétáknak a helyes válaszokat, miközben a magyar illetékesek az illegalitások fölött – sejthetően szintén nem ingyen – szemet hunytak. A hálózatszerűen működő transznacionális „vállalat” akkor bukott le, amikor a Magyarországon megszerzett jogosítványokat Romániában próbálták honosítani.

A román hatóságoknak feltűnt, hogy a többnyire Szilágy megyei illetőségű, roma nemzetiségű, írni-olvasni nem tudó személyek, akik a hazai gépkocsi-vezetői vizsgákon öt-hat alkalommal is megbuktak már, sorozatosan Magyarországon megszerzett jogosítványok tulajdonosaivá váltak, sőt azok honosítását kérték.

Kedd este a Kolozsvári Törvényszék épülete előtt nagy sürgés-forgás volt tapasztalható. Családtagok, rokonok, barátok várakoztak türelmetlenül arra, hogy a bírók döntsenek: elrendelik-e annak a 26 személynek az őrizetbe vételét, akiket a romániai Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kedden Szilágycseh területén előállított, majd Kolozsvárra szállított kihallgatás végett.

Az eredmény lesújtotta a várakozókat: az előállítottak közül 17 személyt a bíróság kedd este 29 napos előzetes letartóztatásba helyezett. Azzal gyanúsítják őket, hogy lefizették, illetve megvesztegették a magyarországi tolmácsokat és hivatalnokokat, és törvénytelenül szerezték meg a jogosítványokat – illetve az ehhez szükséges (hamis) magyarországi illetőségi papírokat is – számtalan írástudatlan személy részére.

A vállalat úgy működött, mint egy utazási iroda: 70-80 eurónyi lejbe került a jogsira áhítozók ki-, illetve hazaszállítása, a tolmács „megkenése” és a vizsga „gördülékennyé” tétele pedig további két-háromezer euróba került. A vállalkozást három Szatmár megyei és két Szilágy megyei román állampolgár irányította, akiket kedden egy hónapra előzetes letartóztatásba helyeztek.

A román hatóságok azt állítják, hogy a nyomozás 2008 nyarán kezdődött, és hogy az, megfelelő engedélyek birtokában, magyar területen is zajlott.

A Népszabadság kérdésére a Kolozsvári Törvényszék előtt várakozó hozzátartozók egyike elmondta: igazságtalan a döntés, mert a letartóztatottak valamennyien sátoros cigányok, akik írni-olvasni nem tudnak, és Romániában nem segítették őket abban, hogy jogosítványt szerezzenek. Ezért voltak kénytelenek a gépkocsi-vezetői engedélyt Magyarországon beszerezni, ahol helyzetüket nagyobb megértéssel kezelték, és tolmács segítségét is engedélyezték. Éppen ezért a kedd esti döntést az érintettek a Kolozsvári Ítélőtáblánál megfellebbezik.

Bertolaso Berlusconi bal oldalán. Mindkettőjüknek hasonló bűnöket rónak fel
Bertolaso Berlusconi bal oldalán. Mindkettőjüknek hasonló bűnöket rónak fel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.