Aknáktól pusztulnak a NATO-katonák Afganisztánban

Afganisztánban a koalíciós erők veszteségeinek több mint kétharmadát az improvizált robbanószerkezetek (IED) okozzák. Az ellenük való védekezés kiemelt feladat a NATO-n belül is, mondotta lapunknak nyilatkozva a NATO Átalakulási Parancsnokságát vezető Stéphane Abrial tábornok, aki megnyitotta a Magyarországon tartott kétnapos IED-védekezés konferenciát. A tanácskozáson 21 ország 150 katonai vezetője, szakértője vett részt.

Az improvizált robbanószerkezetek elleni védelem, a kiképzés az átalakulási parancsnoksághoz tartozik. Igyekszünk minél jobban felkésziteni a katonákat az IED-ek támasztotta veszély elhárítására, az utakon katonáknak-civileknek a szabad mozgás biztosítására. (Mindkét, Afganisztánban elesett magyar katona halálát ilyen robbanószerkezet okozta.) – Mélységesen együtt érzek önökkel, de ez valamenynyi részvevő nemzetet sújtja, éppúgy mint az afgán civileket, teszi hozzá. Az ACT feladata, hogy az összes, Afganisztánban szolgáló katona fel legyen ismerje az általunk kidolgozott NATO-szabványeljárásokat. Nemcsak maga a robbanószerkezet, hanem az egész környezet ellen kell harcolnunk. Ki gyártja, ki vásárolja, ki tartja kézben az egész rendszert, ki helyezi el ezeket a gyilkos eszközöket? Az improvizált aknákat a falu, az afgán lakosság szeme előtt telepítik. Rajtunk áll, hogy az emberek megértsék, rájuk is veszélyesek a robbanószerkezetek, és mondják el nekünk, amit láttak. Ezek az információk fontosabbak, mint a technikai eszközök, válaszol a tábornok.

A másik fontos ág a légiszállitási-kapacitás növelése, folytatja a francia tábornok. Ez összefügg az IED-veszéllyel is, mert a levegőben biztonságosabban szállíthatók a csapatok, mint az utakon. Ám hogy melyik ország ez ügyben mit tesz, milyen eszközöket bocsát csapatai rendelkezésére, az illető ország, nem a NATO feladata, mondja a tábornok. Ha már ezt eldöntötte, az én feladatom, hogy ehhez támogatást nyújtsak. Magyarország is részt vesz az úgynevezett angol–francia helikopteralap munkájában, amelynek feladata felújítani, afganisztáni bevetésre képessé tenni az új kelet-közép-európai NATO-tagállamok szovjet eredetű helikoptereit, mondja Tömböl László vezérezredes. Magyarország két helikoptert ajánlott fel, amelyeket az alap fi nanszírozásával felújítanak, korszerűsítenek, majd – akár már jövőre – Afganisztánba telepítenek, teszi hozzá.

Ami Oroszország NATO- belé pési terveit illeti, a NATO nem hív meg senkit, ezt az adott állam dönti el, mondta Abrial tábornok. A NATO-ban a felvételről konszenzussal döntenek. A grúziai válsággal megszakadt katonai együttműködés most újraindul. Vannak együttműködési lehetőségek, például a kiképzésben. Meg kell egymást ismernünk, hogy katonailag illeszkedjünk egymáshoz, szakszóval„interoperábilisaknak” kell lennünk. Ekkor a katonai rendszereinknek kommunikálni kell tudniuk egymással.

Tálibellenes afgán–NATO akció Helmand tartományban
Tálibellenes afgán–NATO akció Helmand tartományban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.