A Tiszta Kezek visszaütnek

Brazil lányokért cserébe osztott beruházást a katasztrófavédelem L’Aquila romjain. A milánói városfejlesztési biztos radiátor mögé rejtette a csúszópénzt. A bolognai polgármester közpénzből ment nyaralni a titkárnőjével.

Az egymás után robbanó olasz korrupciósorozatban az ügyészek máris a Tiszta Kezek második korszakáról beszélnek. A tavaly április 6-án földrengés sújtotta L’Aquila lakosai áttörték az azóta szellemváros kordonjait, és a romokon tüntettek, amikor a katasztrófa éjszakáján rögzített telefonlehallgatásokbólmegtudták: egyes vállalkozók ujjongtak, hatalmas üzletnek tartva a földrengés utáni újjáépítést. Ezért fi zették le a közbefektetéseket felügyelő kormánybiztost, a katasztrófavédelem volt helyettes vezetőjét, a tavaly nyári G8-as csúcs és a római úszó-vb építkezéseinek felelősét is.

Antonio Balduccit letartóztatták, és a milliárdos beszerzési pályázatok átláthatóságát övező gyanú az eddig nemzeti hősnek tartott Guido Bertolasót is utolérte. Kiderült, hogy a katasztrófavédelem vezetője a nápolyi szeméttakarítás és a l’aquilai panellakás-emelés pihenőiben az általa favorizált vállalkozóktól brazil masszázst kapott ajándékba. Bertolaso benyújtotta lemondását, Silvio Berlusconi nem fogadta el: a március végi tartományi választások előtt a kormány mentené saját bőrét és a napokkal ezelőtt még miniszterség előtt álló Bertolasót.

Egyszerű borítékban kaszszírozta be a vállalkozóktól követelt ötezres csúszópénzt a jobbközép milánói városháza urbanisztikai bizottságát vezető Mirko Pennisi. A rendőrség elől menekülve a pénzt a tekintélyes Hoepli könyvesbolt alagsorában, egy vécéradiátor mögé rejtette. „Jó, hogy nem tette tönkre a könyveinket!” –mondta a tulajdonos Matteo Hoepli. Bologna januárban lemondott balközép polgármesterének, Flavio Delbonónak a vállalkozóktól kapott, és titkárnője által használt bankkártyákról kell számot adnia. Lazio tartományi elnöke, a szintén balközép Piero Marazzo az ügyészség szerint az évi 500 ezres reprezentációs keretét kokainra és transzexuálisokra fordította. Ehhez képest az éjszakáit prostikkal töltő Berlusconi smafu – hallani Itáliában, ahol a sajtó szerint a kilencvenes évek eleji erkölcsi omlás fenyegeti a politika egészét. „Ez nem újabb Tiszta Kezek! Ezek a sakálok maguknak loptak!” – mondta a képviselőház elnöke, Gianfranco Fini.

„A tökös politikus korrupt –ez a mai politika credója. Pedig az igazi erő a tisztesség” – nyilatkozta a milánói volt jobbközép első embere, Gabriele Albertini. Büszkén vallja, hatmilliárd eurónyi közberuházást valósított meg ügyészi vizsgálat nélkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.