A brit szélsőjobbhoz díszszikh is csatlakozhatna

A brit szélsőjobboldali párt (BNP) kényszerűségből kitárta ajtaját az etnikai kisebbségek előtt – de rögvest nyomatékosan bizonyította, hogy nem változtat keményvonalas fellépésén.

Rendkívüli közgyűlésre ült össze a hét végén a Brit Nemzeti Párt. A szélsőséges, fajgyűlölő szervezet választásra kényszerült. Az Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság megfenyegette a pártot, hogy bíróság elé állítja, amiért kizárólag fehér bőrűek lehetnek a tagjai. Ha nem változtat alapszabályán, akkor nem indulhatott volna a heteken belül esedékes parlamenti választáson.

A párt gyakorlatiasan úgy döntött, hogy szigorú feltételek mellett, ám befogadja soraiba az etnikai kisebbségek tartozókat. Nick Griffin, a BNP vezetője a tagsághoz intézett, a brit médiában idézett e-mailjében erőteljesen hangsúlyozta, hogy az „elvek változatlanok maradnak, a párt továbbra is brit nemzeti, nacionalista mozgalomnak tekinti magát”. Ha ezentúl a BNP tartózkodik is a faji megkülönböztetéstől, gondoskodni fog arról, hogy „ellenséges elemek ne szivároghassanak be tagjai közé”. A párt új szabályzatát rövidesen benyújtja a Londoni Városi Tanácshoz, melynek igazolnia kell, hogy az nem sérti a faji egyenlőség elveit.

A BNP-nek 2009 kiemelkedően sikeres éve volt, – az euró pai parlamenti választáson két mandátumot szerzett, és először jutott három megyei önkormányzati képviselő helyhez is. Kevesen hiszik, hogy jottányit is módosított szélsőséges nézetein. Az Unison szakszervezet főtitkára, Dave Prentis például „egyszerű trükknek” nevezte a pártstatútum kiigazítását. „Akárhogy is próbálják tagadni, a rasszizmus elválaszthatatlan a BNP-től”. A Searchlight antifasiszta szervezet pedig „értelmetlen gesztusként” értékelte a lépést. „Senki nem gondolja komolyan, hogy fekete és ázsiai britek ezrei fognak hirtelen sorba állni, hogy csatlakozzanak Nick Griffin szélsőséges pártjához” – nyilatkozták.

A BNP „mentségére” szóljon, hogy legalább nem álszent. A tekintélyes The Times napilapnak a rendkívüli közgyűlésre meghívott és arról tudósító munkatársát, Dominic Kennedyt – ez tévéközvetítésekből és a lap hétfői számának címlapján is jól látható volt – történetesen éppen a párt közrendért felelős szóvivője,Richard Barnbrook lökte ki a helyszínről, a kelet-londoni Elm Park kocsmából. Ezután már az utcán hátba vágta és véresre zúzta az orrát.

Mindezt egy az újság szombati számában megjelent cikk miatt, amely megemlítette, hogy Barn brookot leköpték az utcán és szomszédai aggódnak a háza körül megforduló gyanús látogatók miatt. Ahelyett, hogy elnézést kért volna, Nick Griffin kérkedve jelentette ki: íme a bizonyíték, nem kell tartani a párt puhulásától.

Röviddel a „történelmi” nyitás utánmár hallatott ismagáról az első ázsiai tagjelölt. Egy nyugalmazott northamptonshire-i szikh pedagógus, a 78 éves Rajinder Singh a nyilvánosság előtt vállalta, hogy „boldogan belép”, bár kívülről ugyanúgy támogatja a párt politikáját, mint belülről. Az indiai Nyugat-Pandzsábból 1967-ben a szigetországba költözött, a muzulmánokat nem szívelő férfinak imponál, ahogy a BNP „felveszi a harcot a multikulturalizmust felkaroló baloldaliakkal szemben”. A párt díszszikhje egy évtizede elkötelezett a BNP eszméi iránt, melyeket számos újságcikkben és tévéinterjúban is népszerűsített.

A BNP elnöke pártja egyik törzskocsmájában
A BNP elnöke pártja egyik törzskocsmájában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.