A bíróság az újraszámlálásról még február 26. előtt dönt

Érvényben marad az ukrán parlament döntése, amely szerint február 25-én sor kerül az elnökválasztáson szoros győzelmet arató Viktor Janukovics beiktatására, amennyiben a Legfelsőbb Bíróság elutasítja a Janukovics mögött 3,5 százalékponttal elmaradt Julia Timosenko kormányfő kedden benyújtott panaszát.

Julia Timosenko Blokkja (BJUT) a keddi döntés törlését kérte, ám az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) helyettes vezetője szerint ez fölösleges. A bíróság, amelynek öt napon belül kell eljárnia, ugyanis addigra állást tud foglalni. A nyilvános tárgyalás pénteken kezdődik, így a beiktatás előtt egy nappal megszülethet a döntés. Szakértők szerint nagyon valószínűtlen, hogy Timosenko elérje a szavazatok újraszámlálását – hiszen a választási jegyzőkönyvet minden bizottság elfogadta a választás éjszakáján –, az meg egyenesen kizárt, hogy érvénytelenítve az eredményt a bíróság a választási forduló megismétlését javasolná. A 47 milliós ország 37 millió szavazójának 70 százaléka vett részt a választásokon az ország több mint 30 ezer választóhelyiségében február 7-én. Minden bizottság 16 főből – felerészt Janukovics, felerészt Timosenko által delegált személyekből –állt. (A csaknem félmillió bizottsági tag díjazása összesen 2 milliárd hrivnyát – mintegy 50 milliárd forintot – tett ki.)

Igaz, az öt évvel ezelőtti narancsos forradalom idején a Timosenko és az akkor még vele szövetséges Viktor Juscsenko vezette ellenzék épp a választási csalásokra hivatkozva érte el – több százezer kijevi tüntetővel megtámogatva – a hivatalosan Janukovics győzelmét hozó választások megismétlését, amelynek nyomán végül Juscsenko jutott hatalomra. (A posztról most leköszönő politikus idén 5 százalékot szerezve kiesett az első fordulóban.) Ezúttal azonban hiányoznak a támogató tömegek, az akkoriakhoz hasonló megygyőző bizonyítékok, és most a választások tisztaságát nem vitatják a nyugati megfigyelők sem. Ráadásul a hivatalos eredményekkel idén egybecsengett mind az öt exit-poll felmérés is: mindegyikük Janukovics győzelmét jósolta, 2,5–3,8 százalékponttal Timosenko előtt. (A narancsos forradalom alatt az exitpollok a hivatalos eredmények ellenkezőjét mutatták.)

Az idei választások éjszakáján a BJUT „párhuzamos szavazatszámlálói” is csak döntetlent mutattak ki és nem Timosenko győzelmét. A szervezett csalásokra vonatkozó vádak erejét csökkenti az is, hogy a Janukovics mögött álló PR ellenzékben van, a párt szerint a visszaélésekre inkább a hatalmon lévőknek van lehetőségük. A PR-ben úgy vélik, hogy Nyugat-Ukrajnában – ahol Timosenko előnyt élvez – feltűnően magas volt a részvétel, ami mögött inkább a BJUT manipulációja állhat. A csalás gyanújával azonban nem kívánnak bírósághoz fordulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.