Távirati stílusban

Ahmadinezsad iráni elnök fenyegetése

Alig burkoltan megfenyegette kedden Mahmud Ahmadinezsad elnök az iráni atomprogramról tárgyaló nagyhatalmakat. „Ha valaki fellép Iránnal szemben, a válaszunk biztosan elég határozott lesz, olyan, hogy meg fogják bánni (az esetleges szankciókat)” – mondta az iszlám köztársaság elnöke a tv-ben is közvetített sajtóértekezleten. Teherán egy hete bejelentette, hogy 20 százalékos szintre dúsítja fel uránkészletét. E provokatív lépés óta nyugati országok az eddiginél is erőteljesebben szorgalmazzák, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el újabb büntetőintézkedéseket Iránnal szemben. (MTI)

Világhálón a Vatikán dokumentumai

A Szentszék díjmentesen hozzáférhetővé teszi a világhálón saját levéltárának a II. világháború éveiből származó dokumentumait. Megfigyelők úgy értékelik a bejelentést, hogy a dokumentumok nyilvánosságra hozatala azt a vitát hivatott lecsillapítani, amely XII. Pius pápának a holokauszt éveiben tett lépései körül dúl. Egyes körök szerint a néhai egyházfő nem tett meg mindent a zsidók megmentése érdekében. (MTI)

Visszavonul Iliescu volt román államfő?

Az egykor általa alapított román Szociáldemokrata Pártban (PSD) zajló hatalmi harcok miatt vissza akar vonulni a politikából Ion Iliescu volt román államfő, a szociáldemokraták tiszteletbeli elnöke. A 80 éves politikus kedden bejelentette, hogy visszalép a PSD-ben betöltött valamennyi funkciójából, miután a párt vezetősége úgy határozott, hogy a szombati tisztújító kongresszuson a küldöttek nem külön-külön szavaznak az elnöki és az alelnöki tisztségeket megpályázó jelöltekről. Mircea Geoana pályázik jó esélyekkel az újabb pártelnöki mandátumra. (MTI)

Névsor a papokat megfigyelő secusokról

A romániai kommunista titkosszolgálat, az egykori Securitate református papokat megfigyelő tisztjeinek a névsorát hozta nyilvánosságra kedden Tőkés László. Az EP-képviselő és családja megfigyelési aktájából származó adatok szerint öszszesen 154 securitatés tisztet azonosítottak, akik a református egyház papjait és a velük kapcsolatban álló személyeket figyelték meg, illetve szervezték be. (MTI)

Katonákon kísérletezett a francia hadsereg

Kiskatonákon tesztelte a francia hadsereg az atomfegyvernek az emberre gyakorolt lelki és fiziológiai hatását az algériai Szaharában a hatvanas években végrehajtott atomkísérletei során – írta kedden egy bizalmas katonai jelentésre hivatkozva a Le Parisien című párizsi napilap. A kísérlethez háromszáz, Németországban állomásozó kiskatonát használt a hadsereg: a robbanást követően az embereknek a becsapódás pontjától számított 300 méteres körzetig kellett közelíteniük. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.