Elfogták a második számú tálib vezért

Elfogták Pakisztánban a tálibok második emberét, Abdul Ghani Bandar mollát, aki az amerikaiak reménye szerint vagy elvezet a félszemű tálibvezér Omar mollához, vagy tárgyalásra bírja egykori harcostársait. A férfit Karacsiban tartóztatta le a pakisztáni katonai hírszerzés (ISI), sajtóhírek szerint CIA-ügynökök támogatták az akciót. A tálibok cáfolják a hírt.

Baradar a legmagasabb rangú mudzsahed, akit az afganisztáni tálib rezsim 2001-es megdöntése óta elfogtak. Állítólag napi szinten irányítja az afganisztáni tálibok mozgását. Tavaly ő adta ki azt az azóta minden tálib harcoshoz eljuttatott „etikai kódexet”, mely szerint el kell kerülni a civil áldozatokat, meg kell nyerni a helyiek bizalmát, és tartózkodni kell az öngyilkos merényletektől. Baradart most pakisztáni és amerikai ügynökök hallgatják ki felváltva.

Kérdés, miért most tartóztatta le a Pakisztánban majdnem teljhatalommal bíró ISI Bandart? Az egyik lehetséges magyarázatot azAsia Times internetes hírlap elemzője adja: szerinte a pakisztániak szeretnék elérni, hogy az ő segítségükkel, rajtuk keresztül kezdjen Washington tárgyalni a tálibokkal. Ezért „szolgálták fel” most Bandart, akivel állítólag korábban szaúdi közvetítők is tárgyaltak Washington nevében. Korábbi tapasztatok szerint az elfogott vezetők nem tudnak hatni a többi mudzsahedre. Mások szerint Bandar elárulhatja Omar molla tartózkodási helyét – már ha tudja, hiszen a tálibok vezetője állandóan mozgásban van.

Iszlámábád állítólag több feltételt is támasztott az amerikaiakkal szemben a tálibokkal való kapcsolatfelvételről: egyrészt Indiának semmilyen szerepe nem lehet az afganisztáni rendezésben, másrészt szerintük – a Washington által javasolt másod- és harmadrangú vezetők helyett – magával Omar mollával, vagy helyetteseivel kell tárgyalni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.