Dubai a Hamasz-vezér gyilkosait keresi

Nem vagyok azonos azzal a Melvyn Adam Mildinerrel, akit Dubai rendőrsége köröztet – közölte egy Jeruzsálem közelében élő, brit kiejtéssel beszélő férfi, miután tegnap a világsajtót bejárta a tizenegy európai arcképe, akiket az emirátus egy Hamasz-vezér megölésévél gyanúsít.

Dahi Khalfan Tamim tábornok, Dubai rendőrfőnöke sajtóértekezleten mutatta be Mahmud al-Mabhuh feltételezett gyilkosait. Nem mondta ugyan, milyen megbízásból ölték meg a palesztin férfi t a csapat tagjai, de nem is tagadta, izraelieket gyanúsítanak a merénylettel. A Hamasz-vezető január 19-i halála óta végzett nyomozás, a szállodai és repülőtéri felvételek elemzése arra utal, hogy az európai útlevelekkel rendelkező jól szervezett csapat (tíz férfi és egy nő) kifejezetten azért utazott Dubaiba, hogy Mabhuhhal végezzen. A csoport főnöke egy francia útlevelet használó középkorú férfi volt, aki két szállodai szobát is kivett. Az egyik éppen azon a folyosón volt, ahol Mabhuhnak kellett laknia. A csoport vezetője nem költözött ide, ezt a szobát csak a többiek használták. A feltételezett vezető még a palesztin célpont érkezése előtt elhagyta Dubait. A különítmény tagjai brit, francia, német és ír útlevelekkel utaztak – mondta a tábornok. A bejelentés után több európai ország hatóságai sietve közölték, hogy nincs a keresett néven élő állampolgáruk, a körözött számok pedig eleve nem létezők. Mildiner, aki Izraelben él, azt mondta: személyazonosság-rablás áldozata lett. Bizonyítékként az útlevele szolgál – mondja. Ebben nincs vízum Dubaiból, mert soha nem járt ott – állítja. Mabhuh halála után szervezete és rokonai Izraelt, illetve a Moszadot vádolták a 49 éves férfi megölésével.

Mabhuh az Ezzedin al-Kaszem brigádoknak nevezett fegyveres (terrorista) szervezet alapítói közé tartozott. Robbantások, öngyilkos merényletek, rakétatámadások, emberrablások sokaságáért volt felelős. Többször ült izraeli börtönben, húsz éve Szíriában élt. Egy hírügynökségi jelentés bizonyosra veszi: a Hamasz-parancsnok Iránba tartott, hogy újabb rakétákat szerezzen be az iszlám köztársaságból. Holttestét január 20-án találták meg szállodai szobájában. A halál okáról több változatot is közöltek. Az egyik szerint gyilkosa szobalánynak öltözve méreginjekcióval ölte meg. Egy másik változat szerint elektromos sokkolóval kábították el.

Miközben a hamis iratokkal utazó, jól szervezett halálbrigád nyomait kutatja az emirátus rendőrsége, kiderült, hogy két személyt már el is fogtak a gyilkossággal kapcsolatban. Mind a ketten palesztin arabok, akiket a jordániai hatóságok szolgáltattak ki. Egyikük a palesztin hatóság biztonsági apparátusának volt a tagja. Ám a Fatah szerint a lefogottak a Hamasz aktivistái voltak.

A világsajtó tele van spekulációval. Izraelben a hatóságok sokatmondóan hallgatnak. Ron Ben-Yishai, a Yediot Aharonot biztonsági elemzője az online újságban emlékeztet arra, hogy Dubai hemzseg a biztonsági kameráktól. Ezt a merénylők is tudták. Nemcsak a körülményeket, de kiszemelt célpontjuk mozgását, programját is ismerték. A Haarec című lap interentes kiadása megírja, hogy a módszerek és a szervezés szinte lépésről lépésre megfelelnek annak, ahogy Mishka Ben-David volt titkosszolgálati ember Bejrúti duett című regényében leír egy hasonló leszámolást. Az pedig nagyon emlékeztet egy korábbi, Khaled Meshal Hamasz-vezető elleni jordániai merényletre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.