Pironkodik az unió

Júniusra kialakulhat a közös európai álláspont a testszkennerek alkalmazásáról: ebben állapodtak meg a minap az uniós közlekedési miniszterek a spanyolországi informális találkozójukon. Az Európai Bizottság, amely éppen csak megalakult, áprilisra készíti el a hatástanulmányt. Ennek tartalmaznia kell az egészségügyi aggodalmakra adandó választ, és persze az alapjogi dilemmát is fel kellene oldania.

Azért foglalkoznak megint uniós szinten a repülőréti új átvilágító berendezésekkel, mert decemberben Amszterdamban szállt fel a Detroitba induló járatra az a nigériai férfi, aki alsóneműjébe rejtett robbanóanyaggal akarta a levegőbe repíteni az amerikai Northwest légitársaság járatát. A terrorakció kísérlete újra a repülőterek biztonságára terelte a figyelmet, s az Egyesült Államok sürgetni kezdte, hogy Európa is szigorítsa az előírásokat, s helyezzen üzembe testszkennereket. Az óceán túlpartján tizenkilenc légikikötőben negyven ilyen röntgen működik, de százötvenet vásárol a közlekedésbiztonsági hatóság, amely a szövetségi költségvetésből kap pénzt. Európában a repülőterek felelőssége lenne e gépek beszerzése, amelyeknek darabja hozzávetőlegesen 140 ezer euróba kerül.

Az amerikai felszólítás után Nagy-Britannia és Hollandia növelte a szkennerek számát, s ezt megtehették, hiszen e technológia egyelőre nem esik uniós szabályozás alá. Az Európai Bizottság még 2008 őszén megpróbálkozott az ötlet előterjesztésével, de már akkor az Európai Parlament elutasítóan reagált, mondván a lényegében lemeztelenítő gépek sértik a magánszféra szentségét, s azt sem lehet tudni, hogy a sugárzás nem káros-e az egészségre.

A kérdést levették a napirendről, de az Amszterdam–Detroit járaton történtek új megvilágításba helyezték az átvilágító berendezéseket. A hétvégébe nyúlt közlekedési miniszteri tanácskozáson ismét kiderült, hogy a tagállamok közül Németország továbbra is súlyos fenntartásait hangoztatja, kiegészítő biztosítékokat kér, miközben az említett britek és hollandok mellett a franciák, az olaszok és a dánok is fontolgatják a szkennerezés bevezetését. Igaz, a vitában elhangzott: annak nem sok értelme van, ha egyes európai reptereken működnek ilyen átvilágító gépek, másutt meg nem.

A meztelen igazság egyelőre zavarba ejti az EU-t, ahogy az EP elutasította a banki átutalások adatainak lekérdezhetőségéről szóló SWIFT-megállapodást az Egyesült Államokkal, szintén alapjogi aggodalmakra hivatkozva. Ez a döntés csalódást keltett Washingtonban, de most már a szkennerek értelméről is lehet vitázni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.