Janukovics Moszkva barátja

Hivatalosan is Viktor Janukovics nyerte meg Ukrajnában az elnökválasztást. A végleges adatok szerint Janukovics a szavazatok 48,95 százalékát, vetélytársa, Julija Timosenko kormányfő 45,47 százalékot kapott. A bizottság előzőleg elutasította Timosenko panaszát.

Az Európai Unió, a NATO, továbbá az USA és Oroszország vezetői már a hivatalos végeredmény kihirdetése előtt gratuláltak Viktor Janukovicsnak választási győzelméhez. Immáron Nyugaton is hangsúlyozzák, hogy készek együttműködni vele, kiegyensúlyozottságot és reformokat várnak tőle. Az orosz Rosszija 24 TV-állomásnak adott nyilatkozatában Janukovics baráti és pragmatikus ukrán–orosz kapcsolatok mellett foglalt állást, utalva arra, hogy az elmúlt öt évben nem volt normális a viszony.

Az újonnan megválasztott ukrán államfő csomagban tekintené át a felhalmozódott problémákat, benne a Fekete-tengeri orosz flotta szevasztopoli állomásoztatásának kérdéseit, tekintettel a 2017-ben lejáró megállapodásra. Janukovics biztosra veszi az egyezséget a témában, nem zárva ki az orosz flotta állomásoztatásának meghosszabbítását sem. Az európai nyelvi charta keretében tervezi az Ukrajnában élő oroszok nyelvhasználati gondjainak rendezését, álláspontja szerint fel kell hagyni a történelem folyamatos átírásával.

Ukrajna számára megfelelő távlatot jelentene a Medvegyev orosz elnök által felvázolt kollektív európai biztonsági rendszer. Az ukrán–NA-TO együttműködés keretei kialakultak, ezek bővülésére Janukovics nem számít, és arra sem, hogy a szövetségi tagság a közeljövőben időszerűvé válik Ukrajna számára. „Amenynyiben a csatlakozás kérdése mégis felmerülne, arról népszavazással kell dönteni.”

Öt évvel korábban, taglalta az ukrán–orosz gázkapcsolatokat a megválasztott államfő, egy konzorcium létrehozását javasolta a hazai vezetékrendszer felújítására, kapacitásának 200 milliárd köbméterre való növelésére. A konzorciumnak, az ukrán fél mellett, részese lenne Oroszország, a gáz kitermelője és az Európai Unió, mint fogyasztó. Ezek a partnerek így lehetőséget kapnának a vezetékrendszer irányításában és ellenőrzésében való közreműködésre, energetikai biztonsági garanciákhoz jutnának, a gazdasági előnyökről nem is szólva. Sajnos az elmúlt periódusban az elképzelés nem valósult meg, Ukrajnán át 25–28 milliárd köbméterrel kevesebb gázt szállítottak Európába, természetesen csökkent az ország bevétele is.

A kialakult helyzetben Ukrajnát elkerülő vezetékrendszerek építését tervezik, amelynek következtében az országon átszállított gáz mennyisége tovább csökkenne. Valóban erre van szüksége Oroszországnak és Európának, jó ez Ukrajnának? Ezeket a kérdéseket szeretné tisztázni a partnerekkel az új ukrán elnök, s nem titkolt szándéka szerint le akarja beszélni Moszkvát az Északi és a Déli áramlat megépítéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.