Civilek űzték el a német neonácikat

A munkatársam bent volt az irodában. Rémületében az íróasztal mögött barikádozta el magát, amikor a neonácik betörték az ablakot – idézte fel a szombat délutánt Dagmar Neukirch szociáldemokrata politikus a Spiegel Online-nak.

Február 13–14-e a német újfasiszták naptárában a szokásos évi nagyfelvonulás ideje: idén 65 éve, hogy az amerikai és brit légierő földig bombázta Drezda belvárosát, és ezzel – szerintük – a második világháború egyiklegsúlyosabb, háborús bűncselekményét követték el. A rendszerváltás óta immár hagyománnyá vált, hogy összegyűlnek és végigvonulnak Drezdán. Az idén azonban másképp történt.

A helyszíni tudósítások szerint közel tizenötezer ember valóságos élőláncot vont a drezdai belváros köré, hogy megakadályozza a masírozást. A hatezer szélsőjobboldali – köztük külföldi „bajtársak” is – leszállt ugyan a vonatról, de csak azután, hogy a rendőrség eltávolította a baloldali csoportok által állított barikádokat a sínekről. Ezután találták szembe magukat a baloldali, illetve autonóm csoportok által szervezett ellentáborral. Az emberek egy része fehér rózsát vagy szegfűt viselt, utalva a második világháborús, Fehér Rózsa nevű müncheni civil – háborúellenes – ellenálló csoportra.

A két fél között öszszecsapások is voltak, utcakövek repkedtek, szemeteskukák égtek: a tüntetők a rendőrökre is rátámadtak, mire azok vízágyút és könnygázt vetettek be. Drezda valóságos ostromzónává vált: a város fölött helikopterek köröztek, a fontosabb kereszteződésekben páncélozott járművek álltak. Az összecsapásokban többtucatnyian –köztük sok rendőr – megsebesült. Rövid időre közel 30 neonácit őrizetbe vettek. A civil összefogás megfutamította a neonácikat, akik jobb híján vonatra szálltak és a közeli Pirnában, illetve Gerában folytatták a felvonulást.

Drezda polgármestere, Helga Orosz azt hangoztatta: nem hagyják, hogy a békés megemlékezést a neonácik saját céljaikra használják. A drezdai bombázásban legalább 25 ezer polgári áldozat vesztette életét: mivel a városban sok kelet-poroszországimenekült tartózkodott, a pontos számot valószínűleg soha nem lehet megtudni. A német szélsőjobb ugyanakkor azt állítja, hogy a légitámadások több mint 250 ezer áldozatot követeltek.

1945. február 13-ról 14-re virradó éjszakán a szövetségesek három hullámban végrehajtott légitámadása valósággal lerombolta Drezdát. A támadást a brit Coventry elleni német légicsapásra válaszként hajtották végre.

Drezda valóságos ostromzónává vált szombaton, a megemlékezés napján
Drezda valóságos ostromzónává vált szombaton, a megemlékezés napján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.