A bizalom többet ér, mint a „gyerekzár”

Bármit nyilvánossá teszünk az interneten, azt onnan többé képtelenség nyom nélkül eltüntetni, és könnyedén ellenünk fordulhat.

Tetovált, rossz arcú férfi turkál egy lányszobában, fényképeket nézeget, ruhákat próbálgat, és az ágyon ugrál – ezzel a képsorral kezdődik a biztonságos internetezést népszerűsítő rövid reklámfilm, amelyet a napokban kezdtek sugározni a magyar tévécsatornák. A klip végén hazaér a szoba ifjú tulajdonosa, és laptopját lecsukva megszabadul a magánszféráját megsértő idegentől.

– A leggyakoribb veszély,amely a magyar internetező gyermekekre leselkedik, a „cyber-bullying”. Ez azt jelenti, hogy a világháló segítségével valakit kifiguráznak, kigúnyolnak, vagy ott kellemetlenkednek vele – mondta lapunknak Borsi Zsuzsanna . A Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány munkatársa, az EU-s Safer Internet program magyarországi koordinátora szerint nagyon fontos, hogy az adataik védelmének fontosságára is felhívják a gyerekek, a szülők és a tanárok figyelmét.

– Fontos például, hogy nehagyják bekapcsolva a webkamerát, ha már nem használják, illetve úgy állítsák be, hogy a háttérből ne derüljön ki, hol laknak. Jó, ha észben tartják: még akkor sem biztos, ha már évek óta chatelnek valakivel, hogy az, akinek kiadja magát. Az online barátokkal jobb, ha csak az interneten tartják a kapcsolatot. Ha mégis elkerülhetetlen a személyes találkozás, csak kísérővel, nyilvános helyen, illetve a gyerekek csak a szüleik tudtával tegyék – tette hozzá Borsi.

A Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, a Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) és a Puskás Tivadar Közalapítvány konzorciuma tavaly áprilisban nyerte meg a pályázatot, amelynek alapján ők valósítják meg az Európai Unió Safer Internet Plus magyarországi programját. A több EU-tagállamhoz hasonlóan hazánkban is február 9-én megrendezett Biztonságosabb Internet Nap (Safer Internet Day) mottója a „Használd az eszed, mielőtt közzéteszed!” volt. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy bármit nyilvánossá teszünk az interneten, azt onnan többé képtelenség nyom nélkül eltüntetni, és könnyedén ellenünk fordulhat. Egy vad buli képei akár évek múlva is visszaüthetnek, ha azokat például reménybeli munkáltatónk találja meg egy állásinterjú előtt.

A program keretén belül jelenleg három informatikus oktatja Pápán az általános és középiskolásokat az internet biztonságáról. – A program nemrég indult, tervezzük a bővítését. Hamarosan a pécsi iskolákban is megjelennek oktatóink, és újabbakat is képzünk majd – közölte Borsi Zsuzsanna. A Gyermekmentő Szolgálat városligeti gyermeknapi rendezvényén ismét lesz Biztonságosabb Internet sátor. A Kék Vonal pedig olyan telefonügyeletet üzemeletet, amelyen a gyerekek pszichológusokkal beszélgethetnek, ha kellemetlen élmény éri őket az interneten (száma: 116 111). A Matisznál a káros vagy illegális tartalmakat lehet bejelenteni, amelyeket négy órán belül eltüntetnek (internethotline.hu).

Mindemellett Borsi a szülők szerepének fontosságát hangsúlyozta. – A gyermekek néha tapasztaltabbak az internetezésben, mint szüleik, még a biztonsági „gyerekzárat” is kikerülik. Azt tanácsoljuk a szülőknek, hogy ők is ismerkedjenek meg az internettel. A lényeg azonban, hogy beszélgessenek a gyerekekkel az internet használatáról is, mert a bizalom a leg fontosabb ahhoz, hogy elkerüljék a veszélyeket – tanácsolta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.