Végzetes verseny az indiai iskolákban

A 11 éves mumbai kislány, Neha Sawant saját otthonában vetett véget életének januárban. Szülei még mindig nem tudják felfogni halálát – ő a járványszerű tinédzser-öngyilkosságok egyik legfiatalabb áldozata.

A jelenség nem új, az indiai hatóságok azonban most kongatták meg a vészharangot: Maharastra államban (melynek Mumbai a fővárosa) január 1-je és 26-a között 32 kamasz követett el öngyilkosságot. Volt, akit nem sokkal korábban lógás miatt eltanácsoltak az iskolából, de olyan is, aki „csupán” 89 százalékra teljesített egy vizsgát, miközben többet vártak tőle. A riasztó számok ráébresztették a szülőket és a tanárokat arra, ami már korábban is nyilvánvaló volt: túl nagy a nyomás a tizenéveseken, hogy jól teljesítsenek az iskolában.

Az indiai sajtóban és médiában most pszichológusok és tanárok vitatják meg, mi lehet az oka az öngyilkosságok egyre gyakoribbá válásának. A BBC jelentése szerint a maharastrai hatóságok programot indítottak Az élet szép címmel, amelylyel a túlzott stressznek kitett diákoknak próbálnak segíteni, illetve pszichológusok keresik fel az állami iskolákat, akik a tanárokat készítik fel arra, hogyan bánjanak a problémás diákokkal.

Szakértők szerint a jelenség másik oka az, hogy a tradicionális indiai családmodell átalakulóban van. Már nem várják otthon az iskolából hazatérő nebulót a nagyszülők, nagynénik, unokatestvérek, akik közül valaki biztos meghallgatta őket, ha gondjuk akadt az iskolában. A családok egyre kisebbek, a szülőknek pedig kevesebb ideje jut a gyerekekre.

Néhány indiai kommentár egy december végén a mozikba került filmet okol az öngyilkosságok számának emelkedéséért, ugyanis annak egy jelenetében egy mérnökhallgató vet véget életének iskolai kudarcai miatt. A 3 Idiots, azaz 3 idióta azonban épp arról szól, hogy túlzottan nagy a nyomás az indiai diákokon, illetve arról, hogy erre nem az öngyilkosság a jó válasz. – A film nem jöhetett volna jobbkor – írja az indiai Economic Times, és úgy tűnik, ezzel a közönség is egyetért. A film ugyanis a valaha volt legsikeresebb hindi alkotássá vált, csupán néhány hét alatt megelőzve az addigi csúcstartó bevételeit. – Rátapintott India gyengéjére, és erre már nagy szükség volt – írta a filmről az amerikai The New York Times.

Iskolabuszon Mumbaiban – széttöredezett az indiai nagycsalád, ma már nincs, aki otthon meghallgassa a gyerekek panaszait
Iskolabuszon Mumbaiban – széttöredezett az indiai nagycsalád, ma már nincs, aki otthon meghallgassa a gyerekek panaszait
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.