Stabil kapu az arab világba

Egyiptomban Magarinak, azaz magyarnak hívják a még az 1970-es években ide szállított, s a helyi viszonyokhoz képest gyorsnak mondott Ganz-motorvonatokat. Szintén Magari néven vált híressé az egyiptomi labdarúgó-válogatott egyik korábbi jobbszélsője. Manapság ugyan hazai futballt aligha exportálhatnánk az Afrika Kupa idei győzteséhez, más termékekkel – például egy teljesen új szarvasmarha-tenyésztési módszerrel, hulladék- és szennyvíz-feldolgozási eljárásokkal, egészségügyi berendezésekkel vagy mobiltelefonos fizetési technológiákkal –a magyar cégek is labdába rúghatnának a több mint nyolcvanmillió lakosú, a világgazdasági válságban is öt százalék feletti GDP-növekedést felmutató észak-afrikai államban.

Az egyiptomi piaci meccshez igyekezett megfelelő környezetet teremteni a népes üzletember-delegáció kíséretében Kairóba érkezett Bajnai Gordon kormányfő, aki hétfőn előbb Hoszni Mubarak elnökkel, majd Ahmed Nazif miniszterelnökkel tárgyalt.

A magyar fél a miniszterelnöki vizittel is jó láthatóan igyekszik megnyerni a Nabucco gázvezetékhez Egyiptomot. Bajnai a Mubarak által 1981 ősze óta irányított országot a stabilitás szigetének, az arab világba nyíló kapunak nevezte. A Nílus deltájában nagyon komoly offshore földgázkincs rejlik, s az innen kinyert energiahordozót a tervek szerint még az idén teljes hosszában elkészülő pánarab gázvezetéken lehetne Törökországig elvinni, s ott betölteni a majdani Nabuccóba. Vagy pedig cseppfolyósított változatban (LNG) juthatna el Magyarországra, bővítve hazánk energiabeszerzési lehetőségeit. Nazif szerint Egyiptom komolyan érdeklődik a Nabucco iránt, az arab ország kiemelt szerepre törekszik a közel-keleti gázkincs európai értékesítésében – a konkrét megállapodásokra azonban egyelőre még várni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.