Két magyar sebesültje van az afganisztáni támadásnak

Egy szélsőségessel végzett a magyarok géppuskatüze, egy másik támadó életveszélyes sérülést szenvedett a vasárnap délelőtt végrehajtott támadás során az északkelet-afganisztáni Andarab járásban, ahol egy négy páncélozott járműből álló katonai konvojt lőtt vállról indítható RPG-kkel egy, a tálibokkal szövetséges csoport. Két magyar sebesültje van a támadásnak, mindkettőt a kunduzi kórházba szállították helikopterrel.

Mindketten akkor sérültek meg, amikor egy RPG gránát eltalálta a HMM-VW (hamvi) járművet és annak jobb első, páncélozott ablakán robbant fel, üvegszilánkokkal árasztva el a jármű belsejét. A járműparancsnok százados súlyos, de nem életveszélyes, a gépkocsivezető tizedes könnyebb sérülést szenvedett, mindketten a kunduzi német katonai kórházban kaptak ellátást – közölte a honvédelmi minisztérium. Bocskai István, a HM szóvivője elmondta: az egyik katona artériás sérüléseket, egy másik pedig hámsérüléseket szenvedett. A tizedes ambuláns ellátást kapott, a századost megoperálták, állapota stabil.

Mohamed Kabir, Baghlan tartományi rendőrfőnök kínai sajtóorgánumoknak elmondta, hogy a magyarok visszatérőben voltak Pul-i-Khumriba egy feladatról Andarab tartományban, amikor az út mentén jobbról, észak felől RPG-támadás érte őket. A honvédelmi minisztérium eddigi adatai szerint a magyarok nem lőttek vissza, csak az afgán rendőrök viszonozták a tüzet. Külföldi sajtóértesülések szerint az egyik támadó meghalt, a másik megsebesült, majd az afgán biztonsági erők elfogták. (A magyar hivatalos jelentések szerint mindkét, feltehetően pakisztáni állampolgárságú támadó megsebesült és őrizetben vannak.)

Zabir Szaddiki, az Hiszb-i-Iszlami csoport (a tálibokkal szövetséges egyik szervezet) szóvivője, afgán és orosz médiajelentések szerint megerősítette a rakétatámadás tényét, s annyit mondott, hogy a szervezet harcosai „veszteségeket okoztak” a magyar katonáknak. A csaknem tisztán tádzsik lakosságú, és mákültetvényeiről, kábítószer-termesztésről elhíresült járásban (amely délről közvetlenül határos a bevehetetlennek tartott Pandzsírvölggyel) működő, de alapvetően a pastu népcsoport tagjaiból verbuvált szélsőséges iszlámista csoportnak van egy, az erőszakról lemondott frakciója, amely részt vesz a kabuli parlamentben. A Hiszb-i-Iszlami szélsőségesei azonban szoros kapcsolatot tartanak fenn az al-Kaidával. A csoport számos tagját a korábbi években az amerikaiak elfogták és Guantánamóra szállították.

Magyar katonák és egy HMMWV terepjáró
Magyar katonák és egy HMMWV terepjáró
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.