Házfoglalás a Place Vosges-on

Franciaországban hirtelen két esemény, a párizsi Place Vosges házfoglalóinak ügye és a Pierre Abbé Alapítványnak a francia lakáshelyzetről szóló jelentése állította újra a figyelem középpontjába az egyre tarthatatlanabbá váló lakáshelyzetet. „Nem azért vagyunk itt – mondta a Népszabadságnak az egyik házfoglaló –, mert viccesnek találjuk a dolgot. Ez nem egy művészeti, önmegvalósító, klasszikus squat: egyszerűen nincs hol laknunk.”

Különösen a nagyvárosokban furcsa a helyzet: miközben több tízezer lakás, gyakran egész házak állnak üresen, emberek fagynak meg az utcán. Néhány, hajléktalanokkal foglalkozó szervezeten kívül korábban nem sokakat érdekelt a dolog. Manapság azonban már a középosztályt – elsősorban a pályakezdő fiatalokat és a diákokat – is érinti a probléma: egyszerűen a jövedelmi helyzetük miatt képtelenek lakást találni maguknak.

A beszédes nevű Jeudi noir (Fekete csütörtök – csütörtökönként jelennek meg az új lakáshirdetések a francia újságokban) szervezte még tavaly október végén a Párizs szívében, az egyik legelegánsabb téren álló Sévigny-palota elfoglalását. Az 1965 óta lakatlan, bizonyos Mme Cottin tulajdonában álló ház megszállása persze szimbolikus volt, a fedél biztosítása mellett a célja inkább a média figyelmének felkeltése volt. A 87 éves tulajdonos hölgy egyébként meg is jelent a házfoglalóknál, kedvesen elbeszélgetett velük, de ez nem akadályozta meg abban, hogy feljelentse őket.

José, a harminc házfoglaló egyike így látja a helyzetet: „Itt áll egy 2000 négyzetméteres épület üresen, miközben embereknek nincs hol aludniuk, így hát elfoglaltuk.” Egyébként a Pierre Abbé Alapítvány adatai is alátámasztják a szervezet véleményét: ma Franciaországban 120 000 lakás áll üresen, miközben közel egymillióra tehető a nem teljesített szociális lakásigénylések száma.

A Places Vosges-on elfoglalt ház állapotáról sokat elmond egyébként, hogy sem villany, sem gáz nincs benne... Idáig tulajdonképpen ment is minden a maga útján, az igazán megdöbbentő a január végi bírósági ítélet volt: nemcsak 10 000 eurós, utólagosan felrótt bérleti díjat, hanem – szokatlan módon – 25 000 eurós bírságot is kirótt a bíróság arra az esetre, ha a fi atalok nyolc napon belül nem hagyják el az épületet. Ez nem történt meg, a házfoglalók maradtak, és fellebbeztek az ítélet ellen, mint a szóvivőjük mondta: „Készek vagyunk kifizetni a havi 3400 eurós bérleti díjat, de a bírságot igazságtalannak tarjuk, és főképpen: nem költözünk el!”

Ahogy Jonathan, egy másik házfoglaló kifejtette lapunknak: igazából a március eleji regionális választásokban bíznak, hiszen a baloldal – a szélsőbaltól a zöldeken és a szocialistákon át a centrumig –a támogatásáról biztosította a házfoglalókat. A siralmas állapotban lévő ház tehát egyelőre a fiatalok kezében marad, és mindenki várja, hogy mit hoz a jövő...

A polgármester sajtótájékoztatója az elfoglalt épületben
A polgármester sajtótájékoztatója az elfoglalt épületben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.