Le kell-e szerelni Choi hadnagyot?

Másfél évtized alatt csaknem 14 ezer amerikai katona mondhatott búcsút hivatásának pusztán azért, mert a saját neméhez vonzódik. A helyzet még az idén megváltozhat.

Margaret Wittet, az amerikai légierő kitüntetéses őrnagyát azért kellett pár éve leszerelni, mert egy másfél évtizedes törvény értelmében nem szolgálhatnak a fegyveres erőknél olyanok, akikről kiderül vagy maguk fedik fel: melegek vagy leszbikusok. 1994 óta csaknem 14 ezer társa jutott erre a sorsra. Ugyanez fenyegeti Dan Choi hadnagyot, a Nemzeti Gárda arab specialistáját is, aki egy tévéműsorban maga kürtölte világgá: egy férfi val van kapcsolata. Mégpedig azért, hogy nyomást gyakoroljon Barack Obamára: tartsa be ígéretét, és törölje el a Bill Clinton elnöksége alatt – kínos kompromiszszumként – hozott „Ne firtasd!

– Ne valld meg!” törvényt. Azóta, hogy a Fehér Ház lakója múlt heti országértékelő beszédében újra felvetette a jogszabály felszámolását, felgyorsultak az események. Robert Gates védelmi miniszter támogató szavainál is nagyobbat szólt, hogy eddig példátlan módon kiállt a melegek integrációjáért az ország első számú katonája, Mike Mullen tengernagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. Hangsúlyozottan magánvéleményeként, de azt mondta a szenátus illetékes bizottsága előtt: mélyen zavarja az olyan politika, amelynek értelmében embereinek meg kell tagadniuk önmagukat azért, hogy védelmezhessék honfitársaikat. Mullen „az ellenséges szenátusi területen” tanúsított bátorságáért a The Washington Post jegyzetírója érdemérmet adna a tengernagynak. Tény, hogy a kongresszusban a republikánusok (és egyes demokraták) ellenkezésére is számítani kell. A vietnami veterán John McCain volt elnökjelölt, szenátor csalódottságát fejezte ki a tábornokot hallgatva, noha korábban áldását adta a „hallgatástörvény” eltörlésére, amennyiben azt a fegyveres erők vezetése is meghirdeti. Volt olyan szenátor is, aki a házasságtöréssel helyezte egy lapra a homoszexualitást.

Ellenben az amerikai társadalom többsége, a fiataloknak pedig akár 90 százaléka is támogatja a nyitást. A hadsereg nem hivatalos lapja, a konzervatívabb és idősebb olvasótáborral rendelkező Military Times körkérdése szerint ugyanakkor a jelenlegi állomány tizede távozna, ha a kongresszus változtatna, és további 14 százalék fontolgatná, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését. Az egyik fő magyarázat az „öltözőérv”: a katonák sokszor olyan intim helyzetekbe kerülnek – együtt zuhanyoznak vagy a hideg miatt egymáshoz bújva alszanak –, ami más hivatásokra nem jellemző. A The Wall Street Journal hasábjain egy leszerelt meleg katona viszont éppen azzal kapcsolatos tapasztalait osztotta meg, hogy társai számára ez mennyire nem okozott problémát, noha többük is tisztában volt nemi irányultságával.

Amerikai tengerészgyalogosok dél-afganisztáni portyán
Amerikai tengerészgyalogosok dél-afganisztáni portyán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.