Berlusconi szabadul

„Nem kiváltság, a kormányfőnek joga van nyugodtan irányítani az országot!” – magyarázta a római igazságügyi miniszter azt a törvényt, mely Silvio Berlusconit 18 hónapra felmenti a bíróságra járástól.

„Szép kis jog, barbár diktatúra az, ahol a miniszterelnök személyre szabott törvénynyel kerüli a bíróságot!”- háborodott fel Berlusconi egykori vádlója, a volt ügyész Antonio di Pietro. „Berlusconi kedvében járva megbénítják az igazságszolgáltatást!” – tette hozzá a Demokraták főtitkára Pier Luigi Bersani. A balközép 239 ellenszavazata elégtelen volt a 316 kormánypárti vokssal szemben, így a képviselőház szerdán elfogadta a törvényt.

„Felesleges erkölcsről papolni, Berlusconi 2008-ban nyert, és a kormánytöbbség azóta is erős!” – kommentálta az Északi Liga vezére. Az az Umberto Bossi, aki húsz éve még maffi ózót, szabadkőművest, tolvajt kiáltott Silvióra. Azóta már a negyedik kormányban szövetségese.

Az azonos eredményű szenátusi szavazásra váró törvény lényege, hogy másfél évre felfüggeszti a miniszterelnök Berlusconi bírósági ügyeit. A 600 ezer dollárért hamisan tanúzó és ezért több mint négy évre ítélt DavidMills brit ügyvéd perében várták a milánói bíróságra Berlusconit, és a nevével fémjelzett televíziós birodalom által pult alatt megvásárolt közvetítési jogokért. Berlusconi mandátuma 2013-ig tart, az említett perek viszont 2012 előtt elévülnek. Tehát Berlusconi pont megússza.

Az igazságügyi miniszter Angelino Alfano jól dolgozott. Ősszel az alkotmánybíróság nemet mondott a kormányfő mentelmi jogára. Alfano erre pergyorsítási reformmal állt elő, a bíráknak és az ügyészeknek kompromisszumként a 18 hónapos tűzszünetet javasolta. „Kétezer óta ez a 19. Lex Berlusconi” – számolta ki a Pd szenátusi frakcióvezetője, a volt ügyész Anna Finocchiaro, de a felmérések szerint a megoldás nem ellenszenves a közvéleménynek.

Silvio Berlusconi egy 2010. február 2-ai felvételen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.