Keletre tolódik el a globális erőegyensúly

A Nemzetközi Stratégiai Intézet legfrissebb jelentése szerint az Egyesült Államokat, Oroszországot és az európai NATO-tagállamokat egyaránt takarékosságra kényszerítette a gazdasági visszaesés, de India és Kína több számjegyű emelést hajtott végre védelmi költségvetésén.

A brit és a nemzetközi sajtó rendkívüli érdeklődése kísérte a londoni székhelyű Nemzetközi Stratégiai Kutatóintézet (IISS) Katonai egyensúly (Military Balance) címet viselő jelentésének bemutatását. Mint bevezetőjében az intézet igazgatója, John Chipman rámutatott, a jelentés fontos időpontban került nyilvánosságra. Ezekben a hetekben ismerheti meg a világ az Egyesült Államok négyévenkénti védelmi áttekintését, tette közzé a brit kormány katonai elképzeléseinek fő elemeit, a következő csúcsértekezlet dönt a NATO új stratégiai irányelveiről, míg Dmitrij Medvegyev orosz elnök egy európai biztonsági szerződéstervezetet készített elő. Viták középpontjában áll a globális erőegyensúly eltolódása keleti irányban és a konfliktusok természetének megváltozása is. A XXI. századi konfliktusokhoz vezető tényezők közé tartoznak a bevándorlás, a szélsőséges mozgalmak, a népesség gyors növekedése, az élelmiszerek biztonsága, a klímaváltozás, a fertőző betegségek.

A Katonai egyensúly kötet részletesen foglalkozik a most enyhülő globális hitelválságnak a nemzetvédelmekre gyakorolt hatásával. Az Egyesült Államokban, aholGeorgeW. Bush elnöksége idején majdnem megduplázódtak a katonai kiadások, Barack Obama jelezte, hogy „a védelmi kiadások tervezése során drámaian meg kell változtatni a prioritásokat”. Bár a 2011-es pénzügyi évben rekord 708 milliárd dollárt kész költeni katonai célokra, folytatódik a pazarlónak vélt programok leállítása. Oroszország lényegében lemondott a 2007–2015-re elfogadott átfogó fegyverkezési terveiről. Mindeközben India a 2008-as mumbaii merénylet óta 21, Kína 2009-ben 15 százalékkal szánt többet katonai célokra.

Az IISS a nemzetközi közösségre leselkedő veszélyek közül a következő hónapokban az egyik legsúlyosabbnak vélt ún. „aszimmetrikus technikára”, a cyberhadviselésre koncentrál, amely képes tönkretenni egy ország infrastruktúráját, manipulálni a belső katonai adatokat, összezavarni a pénzügyi tranzakciókat. Bár bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy a közelmúlt politikai konfliktusai során elkövettek cybertámadásokat, kevesen fogják fel, hogyan kell értékelni a jelenséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.