Bécs is érdeklődik a svájci számlaadatok iránt

Több európai kormány is jelezte, hogy érdeklődik a németeknek felajánlott, lopott svájci számlaadatokat tartalmazó CD iránt – írta a Der Standard című osztrák lap. Köztük van Hollandia, Belgium és Ausztria is. Bécs máris utalt rá, hogy amennyiben a németek megveszik az adatokat, akkor jogsegélyt kell nyújtaniuk Ausztriának.

Ez volt a helyzet két évvel ezelőtt, a liechtensteini LGT bank ügyében is: akkor 170 osztrák ügyfél is szerepelt a listán. A lebukott adócsalókat annak rendje és módja szerint bíróság elé is állították. Az osztrák jog szerint egyébként az így megszerzett adatok nyugodtan felhasználhatók bizonyítékként.

Schäuble német pénzügyminiszter eközben arra buzdítja honfitársait, hogy aki feketeszámlát tart fenn Svájcban, mielőbb tegyen önfeljelentést az illetékes adóhatóságnál. Ezzel csak az adóhátralékot kell megfizetnie, a büntetés nagy részét megússza. Állítólag izzanak a telefonvonalak az adótanácsadók irodáiban, miközben tovább folynak a találgatások, hogy a CD vajon mely svájci bank ügyfeleinek adatait tartalmazza? Hírbe hozták már a brit HSBC genfi leányvállalatát, de a korábban Washingtonnal vitába keveredett UBS-t és legújabban a Credit Suisse-t.

Persze nem tudni, hogy az információk hátterében nem az áll-e, hogy a svájci számlákkal rendelkező németeket minél jobban elbizonytalanítsák. Svájc továbbra sem hajlandó jogsegélyt nyújtani a németeknek, mert lopott adatok alapján senki ellen nem hajlandó vizsgálatot indítani. Ám a svájci pénzügyminiszter némiképp visszakozott: bár korábban a kettős adóztatás elkerülését szolgáló kétoldalú egyezményből való kihátrálással fenyegetőzött, tegnap már arról beszélt: nem szabad felállni a tárgyalóasztaltól. Az OECD nyomására készülő egyezmény nemcsak a két országban megszerzett jövedelmek adózását szabályozná, hanem arra is kitérne: Svájc a jövőben segítené Berlint az adócsalás elleni harcban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.