Kéjnőkkel is bővült az EU

Váratlan hozadéka lett az EU-bővítésnek: a román és a bolgár szexmunkások vették át a hatalmat az unióban. Az etnikai kisebbségek aránya különösen magas a prostituáltak körében.

Ne lepődjön meg, aki kelet-európai nyelveket hall Nyugat-Európa piros lámpás negyedeiben: az EU területén dolgozó örömlányok (és időnként örömfiúk) 70 százaléka Kelet-Közép-Európából érkezett. Ám az erősorrend változott az elmúlt néhány évben. 2005-ben még Oroszország állt az élen, de 2008-ban már Romániából ment a legtöbb prostituált a kontinens nyugati felére szerencsét próbálni. Az oroszok után a bolgárok a harmadik helyet vívták ki maguknak – derül ki a Tampep nevű, amszterdami székhelyű szervezet jelentéséből. (Az unió által is támogatott Tampep a bevándorló szexmunkások jogvédelmével és az AIDS megelőzésével foglalkozik.)

Ma már vízum nélkül utazhatnak az új EU-tagországok lakói, az EU-n kívüli állampolgárok viszont szigorúbb feltételekkel juthatnak beutazási és letelepedési engedélyhez: ezzel a két változással magyarázzák szakértők a prostitúciós térkép átrajzolódását. S valóban, míg Románia és Bulgária 2007. január elsejével bekerült az unióba, és az örömlányok előtt is megnyíltak a határok, a balkáni országok polgárai fokozatosan kiszorultak a szexpiacról. A bevándorlási megszorítások miatt a Balkánról érkező szexmunkások aránya a 2005-ös tíz százalékról 2008-ra három százalékra zuhant vissza; a szigorítás főként az albánok bejutását korlátozta.

A külföldi kéjnők aránya persze nem mindenütt magas. Olaszországban vagy Spanyolországban a 90 százalékot is eléri, Ausztriában pedig 78 százalékos – de a keleti tagállamokban fordított a helyzet: Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában 98 százalékban helyi erők lesik a kliensek kegyeit. Ez is bizonyítja, hogy a Keletről Nyugatra vándorlás mögött gazdasági okok húzódnak.

Sebezhetők a sebezhetők között: ők az etnikai kisebbségek, akik a prostitúcióból élők jelentős hányadát alkotják. A Romániából és Bulgáriából útnak induló örömlányok között szembetűnően sok a roma származású, de e téren Európa keleti és nyugati fele között sincs különbség. A szexmunkások (főként az utcán dolgozók) jó része a keleti tagállamokban is a roma közösséghez tartozik – vagy éppen a balti államokban az orosz kisebbséghez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.