Dzurinda nem indul a választásokon

Nem indul szlovákiai parlamenti választásokon Mikulás Dzurinda. A Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) elnöke ezt tegnap jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján.

– Nem adok alkalmat Robert Fico kormányfő-pártelnöknek arra, hogy személyeskedő és sértegető kampányt folytasson, és ezzel elterelje a figyelmet kormányának korrupciós botrányairól, továbbá azokról a társadalmi és gazdasági problémákról, amelyekkel Szlovákia szembesül – közölte a szlovák politikus. Pártelnöki posztjáról nem mond le, és ebben a tisztségében még nagyobb erőbedobással vesz részt a kampányban. Egyúttal nyilvános tévévitára hívta ki a szlovák miniszterelnököt, aki azonban csak egymaga hajlandó szerepelni a politikai műsorokban. Tegnap jelentették be azt is: június 12-én tartják a választásokat.

Bugár Béla, a Híd párt elnöke lapunk megkeresésére úgy vélekedett, hogy Dzurindának nem volt más választása, mert nem tudott egyértelmű választ adni pártjának azokra a gyanús ügyeire, amelyekre éppen Fico hívta fel a figyelmet.

Fico a múlt héten jelentette be: megalapozott a gyanú, hogy a Dzurinda vezette SDKÚ 1998 és 2006 között legerősebb kormánypártként, legalább 6-7 milliárd korona (42–49 milliárd forint) jutalékot vett fel a nagy szlovák vállalatok privatizációjáért. Ezeket az összegeket úgynevezett garázscégek révén tisztára mosta, azóta pedig a párt tevékenységét, illetve a választási kampányt finanszírozzák. Tegnap pedig újabb bizonyítékokkal állt elő, amelyek alapján azt állította, hogy 2003-ban a Pozsony belvárosában álló kormányszálloda eladását is az SDKÚ emberei intézték, és a szerződésben rögzített 425 millió korona helyett csupán 300 millió érkezett a kormányhivatal számlájára. Fél órával e bejelentés után közölte elhatározását Mikulás Dzurinda.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.