Brüsszelben alapozzák az EU külügyminisztériumát

Magyar tagja is van az unió „külügyminisztériumát” az Európai Külügyi Szolgálatot (EKSZ) előkészítő tanácsadó testületnek. Catherine Ashton külügyi főképviselő tizenhárom tagú bizottságot hozott létre, amelybe bekerült a Magyarország brüsszeli EU-képviseletét vezető Iván Gábor is: ő az egyetlen kelet-közép-európai résztvevő.

Több száz fő dolgozik majd az EKSZ brüsszeli központjában, amelynek saját épülete is lesz, és leginkább egy külügyminisztériumra hasonlít. – Amikor szóba kerülnek az Európai Unió intézményei, ezentúl eggyel többet kell felsorolnunk – hangsúlyozta lapunknak Iván Gábor, hogy a külügyi szolgálat nagyon is létező dolog. A tervek szerint április végéig elfogadják az EKSZ-t létrehozó tanácsi határozatot: a jogilag ezzel már létező szervezet feltöltéséhez persze idő kell, de a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökség idején a szolgálat már működőképes lesz.

Ha minden jól megy, a kelet-közép-európaiak jelenléte is erősödik majd az EU külpolitikai szerepét megjelenítő intézményben. Merthogy bekerülni két alapelv mentén lehet: hozzáértés és földrajzi egyensúly. A külügyi szolgálat munkatársainak egyharmada az Európai Bizottságtól, egyharmada a tanács főtitkárságáról érkezik majd, egyharmad részben pedig a tagállamok diplomatái lesznek. Egységesebb külpolitikai megjelenést és erősebb érdekérvényesítést biztosítani az EU-nak – íme a rájuk váró fő feladatok. Azért is hozta létre Ashton a tanácsadó testületet, hogy megszerezze a tagországok támogatását. Amikor konkrétumokról esik szó, máris tesztelni tudja, milyen a hangulat, és melyik ötletet hogyan fogadják a fővárosokban.

Bár Iván az egyetlen kelet-közép-európai az előkészítő testületben, ez nem az új tagállamokkal szembeni ellenérzést tükrözi. – Inkább azt, hogy a kül- és biztonságpolitikában az újak alulreprezentáltak – mondta Iván, aki már két évtizede foglalkozik uniós ügyekkel. Most azonban elsősorban a nemzetiségének köszönheti, hogy beválasztották a brüszszeli grémiumba. Januárban indult ugyanis a spanyol–belga–magyar hármas EU-elnökség, és a fő döntéshozó szervben, a tanácsban arról állapodtak meg, hogy mindhárom tagország nagykövete ott legyen az Ashton-féle bizottságban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.