Rágalmazásért feljelentették Ficót

A szlovák kormányfő feketepénzek tisztára mosásával és több más súlyos törvénysértéssel gyanúsította meg a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKU) vezetőit. Mikulás Dzurinda nem tudta hitelt érdemlően cáfolni a miniszterelnök vádaskodásait, pártja ennek ellenére rágalmazásért feljelentette Robert Ficót.

– Számos tény és bizonyíték alapján okkal feltételezzük, hogy a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDK) 1998 és 2006 között, legerősebb kormánypártként, legalább 6-7 milliárd korona (42–49 milliárd forint) jutalékot markolt fel a nagy szlovák vállalatok privatizációjáért. Ezeket a feketepénzeket úgynevezett garázscégek révén tisztára mosta, azóta pedig a párt tevékenységét, illetve a most kezdődő választási kampányát finanszírozzák svájci bankszámláról –jelentette ki Robert Fico rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A szlovák miniszterelnök ezután gyanús ügyleteket sorolt fel: – A Szlovák Kereszténydemokrata Unió tíz éve félmillió euró kölcsönt vett fel a Londonban bejegyzett Allied Wings cégtől, amelynek ügyvezető igazgatója a dokumentumok szerint a karibi térségben lévő adóparadicsomban lakik. A kölcsönt az SDKU 2004-ben visszafizette, méghozzá arra a svájci bankszámlára, ahonnan a szlovák párt más ügyleteit is finanszírozzák. A londoni bejegyzésű cég egyébként a kölcsön folyósítása előtti napokban alakult, és tavaly hirtelen megszűnt, miután jeleztük, hogy vizsgáljuk a gyanús műveleteket. Azóta kiderült, hogy az Allied Wingsnek nincs irodája, csupán egy postafiókja, méghozzá ugyanott, ahol a Destor Investmens nevű társaságnak, amely az Involve szlovák társaság tulajdonosa. Az utóbbi ügyvezető igazgatója pedig Igor Kucej, az SDKU jelenlegi pénztárosa. Ezzel a kör bezárult – vélte Fico. Elmondta azt is, hogy a következő napokban újabb bizonyítékokkal áll elő a „legdemokratikusabbnak, legmakulátlanabbnak és legeurópaibbnak” kikiáltott szlovák párt sötét ügyeiről.

Két órával Robert Fico bejelentése után Mikulás Dzurinda is rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen közölte: a kormányfő saját kabinetjének korrupciós ügyeiről szeretné elterelni a közvélemény figyelmét. Rágalmazás miatt pedig feljelentik őt. Újságírók kérdéseire azonban csak annyit válaszolt, hogy már nem emlékszik az évekkel ezelőtti történésekre, és különben is a könyvvizsgálat, miként az illetékes adóhivatal is, annak idején mindent rendben talált.

Robert Fico szerint ezzel a kitérő válasszal Mikulás Dzurinda politikai öngyilkosságot követett el. Sipos Gábor, a Trancparency International szlovákiai irodájának képviselője sem tartja helyénvalónak Mikulás Dzurinda álláspontját, mert ezzel rontja pártjának hitelét, és lényegesen csökkentheti támogatottságát a júniusi parlamenti választások előtt.

Lapunknak nyilatkozva Bugár Béla elmondta, hogy addig újabb és újabb csontvázak hullnak majd ki, ameddig nem módosítják a pártok finanszírozásáról rendelkező törvényt, amely jelenleg rendkívül hézagos. – Az éves elszámolást a pártok által fizetett könyvvizsgáló cégek hagyják jóvá, és miután függő viszonyban vannak, rendkívül nagyvonalúak. Ezután az elszámolásra a parlamenti bizottság bólint rá, nem ritkán kéz kezet mos alapon. Sokkal szigorúbb és pártatlan ellenőrzésre lenne szükség –hangsúlyozta a Híd-Most párt elnöke.

Amerikai nyomás nehezedik Ficóra

Levélben szólította fel Robert Fico szlovák miniszterelnököt Dennis Kucinich demokrata párti amerikai kongresszusi képviselő a nyelvtörvény végrehajtásának átgondolására. A múlt hónapban a szintén demokrata párti Benjamin Cardin szenátor, az amerikai Helsinki Bizottság társelnöke szólalt fel a washingtoni kongresszusban, elítélve a kisebbségeket sújtó jogszabályt. (Washingtoni tudósítónktól)

Fico: A kör bezárult
Fico: A kör bezárult
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.