Tusk nem akar elnök lenni

A kormány a hatalmi központ, ahol eldől, sikeres lesz-e Lengyelország az európai civilizációs versenyben. Az elnöki hivatal nagy megtiszteltetéssel jár, de elsősorban a palotáról, a presztízsről szól. Így indokolta Tusk lengyel kormányfő, miért nem indul az idei elnökválasztáson.

Gyakorlatilag leértékelte az elnöki hivatalt és az érte folyó választási kampányt Donald Tusk, amikor tegnap bejelentette: nem ő száll majd versenybe a posztért Lech Kaczynski jelenlegi elnökkel. Tusk egyébként minden közvélemény-kutatás szerint nagy fölénnyel nyerne egy ilyen párviadalban, ahogy jó esélye van pártja, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) más vezető politikusainak is az őszi választáson.

A kormányfő bejelentését a varsói értéktőzsde épületében tette meg, a mögötte lévő Európa-térképen egyedül Lengyelország emelkedett ki zöld színével. Ezzel jelezték, hogy a globális gazdasági visszaesés évében egyetlen országként a kontinensen a lengyelek 1,7 százalékos növekedést értek el. Ezzel együtt Tusk közölte, hogy pénteken gazdasági intézkedéseket jelent be, amelyek célja a költségvetési deficit megfékézése. Erről tárgyal majd Brüsszelben is – mondta. Hozzátette: a gazdasági szanálás is szilárdságot követel a kormányzásban.

Arra is utalt, hogy az elnökválasztási kampányban való részvétel gyengítené a kormányzást. Utalt a Kaczynski ikrekkel való viszonyára. Belőlük kettő van, de én egyedül vagyok! – érzékeltette, miért nem száll be a presztízsversenybe.

A PO a májusi konvención állít majd megfelelő elnökjelöltet. A kormányfő kilépése a kampányból nem javítja a hivatalban lévő elnök esélyét. A liberálisoknak több kiváló jelöltjük lehet. Akár Jerzy Buzek, az Európai Parlament jelenlegi elnöke vagy Bronislaw Komorowski, a szenátus elnöke, a gdanski Szolidaritás egyik alapítója, avagy Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói polgármester. De a baloldali Wlodzimerz Cimoszewicz független szenátor is esélyes lenne Kaczynski ellenében.

Mindennek része, hogy a jelenlegi elnök képességeit, államfői szereplését még politikai tábora, a nacionalista jobboldal is ellentmondásosan ítéli meg. Van persze sok eltökélt híve is, többen váltig állítják, Tusk nem mer újra versenybe szállni az elnökségért.

Mások viszont azt feltételezik, hogy a PO alkotmányreformmal kurtítaná meg a közvetlenül választott államfő jogosítványait, Donald Tusk pedig kancellári hatalomra pályázik.

A kormányfő a varsói tőzsdén
A kormányfő a varsói tőzsdén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.