Kivégeztek két tüntetőt Iránban

Iránban csütörtökön felakasztottak két embert „ellenforradalmi” fegyveres szervezkedés vádjával. Ez volt az első kivégzés, ám eddig már további kilenc személyre róttak ki halálos ítéletet a tavalyi választásokat követő tüntetéseken való részvétel – így az iszlám hatalom megdöntésére tett kísérlet – vádjával. Mint tegnap bejelentették, sorsukról még a fellebbviteli bíróság dönt. Többségüket a december 27-i síita ünnepkor, az asúra alkalmával kirobbant újabb tüntetéshullámkor vették őrizetbe.

Teherán főügyésze az állami televízióban kijelentette, hogy a két kivégzett monarchiapárti csoport elleforradalmár tagjai voltak, akik a bíróságon beismerték, hogy bombamerényleteket tervezték. A védőügyvéd szerint a tizenkilenc éves Arash Rahmanipurt még a választásokat megelőzően tartóztatták le, és nem tették lehetővé, hogy megvédje magát a vádakkal szemben. A Reuters szerint a kivégzések a megfélemlítést szolgálhatják, az interneten ugyanis újabb tüntetés terve terjed február 11-re, amely az iszlám forradalom évfordulója.

Irán három évtizede legsúlyosabb belpolitikai válságát éli át a Mahmud Ahmadinezsad elnök júniusi, csalás gyanújával terhelt újjáválasztása óta. Közben Teheránra nemzetközi nyomás is nehezedik nukleáris programja miatt. Barack Obama amerikai elnök az unió helyzetéről mondott beszédében megállapította, hogy Irán mindinkább elszigetelődik. Hillary Clinton külügyminiszter pedig, miután orosz kollégájával találkozott, Londonban kijelentette: egyetértés körvonalazódik, hogy Iránnak szembe kell néznie a következményekkel (BT-szankciókkal), ha továbbra sem tesz eleget a nemzetközi kötelezettségeinek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.