A Törpe ezúttal vesztett

Minden vád alól felmentette a párizsi büntetőbíróság Dominique de Villepin korábbi francia miniszterelnököt a Clearstream-ügyben. Ezzel megmaradtak Villepin politikai ambíciói.

Az évtized perének kiáltották ki, amikor még el sem kezdődött. „Henteskampón végzi, aki ezt az egészet kitalálta” –kommentálta az ügyet Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök, aki maga is felperes volt. „Az eljárást a bosszúszomjas Törpe nyomására indította az igazságszolgáltatás, hogy engem ellehetetlenítsen” – vágott vissza a vádlott, Dominique de Villepin volt francia miniszterelnök. Aki Chirac kormányfőjeként csak Törpeként emlegette legnagyobb pártbéli ellenfelét, az akkor még csak belügyminiszter Sarkozyt.

A Clearstream-ügy középpontjában egy 2003-ban öszszeállított, utóbb hamisítványnak bizonyult lista állt, amely több mint nyolcszáz közéleti személyt kevert pénzmosás gyanújába. A listán szereplőknek állítólag titkos bankszámláik voltak Luxembourgban, a Clearstream nevű bankban. A számlákon a hírek-álhírek szerint egy 1991-es, mostani árfolyamon 450 milliárd forint értékű francia fegyverexportból származó kenőpénzeket mosták tisztára. A lista legnagyobb neve Sarkozyé volt, aki úgy vélte, hogy a szálakat Villepin mozgatja – miközben az ügyet vizsgáló ügyész kiderítette, hogy az állítások hamisak.

Ennek ellenére az elnöki székre ácsingózó Villepin a francia titkosszolgálat vezetőjét állította az ügyre, és megpróbálta elérni, hogy Sarkozy besározódjon – hangzott a vád képviselőjének szájából. Sarkozy azonban belügyminiszterként elég jó pozícióban volt ahhoz, hogy idejében tudomást szerezzen a manipulációkról.

Az ügyészek szerint Villepin volt az, aki megkérte egy titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező barátját – a mostani ügy egyik fővádlottját, Jean-Louis Gergorint –, hogy bizalmasan juttassa el a listákat az ügyészhez. Villepin védői viszont azt bizonygatták, hogy a miniszterelnök nem ismerte a Clearstream-ügy részleteit, és a kiszivárogtatással nem akarta politikai ellenfeleit beszenynyezni. A jelek szerint a bíróság ez utóbbi érveket találta meggyőzőbbnek.

A probléma csak az, hogy az ügybe belekeveredett az egykori francia főkém, Philippe Rondot is, akinek Villepinnel folytatott megbeszéléseiről szóló jegyzeteit a Le Monde nyilvánosságra hozta. Ezekből a jegyzetekből a lista hamissága ugyan nem derült ki, az viszont igen, hogy Villepin Sarkozy megszállottja volt, és mindent elkövetett volna, hogy eltakarítsa az útból a Törpét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.