Tízmilliós alap a nyelvtörvény áldozatainak

Értesülésünk szerint a kormány ma hagyja jóvá azt a több tízmilliós alapot, amelynek célja, hogy védelmet nyújtson a szlovák nyelvtörvény áldozatainak. A pénzügyi alap létrehozásnak szándékát már a nagy vihart és a szlovákiai magyarság körében félelmeket kiváltó pozsonyi jogszabály megalkotása után jelezte a miniszterelnök. Úgy tudni, hogy Bajnai Gordon a mai kormányülést követően maga szándékozik bejelenteni a keret létrehozásának céljait és egyéb részleteit.

Az elképzelések szerint az alap nyitott lesz, vagyis magánszemélyek, intézmények, civil szervezetek és vállalatok egyaránt csatlakozhatnak hozzá, hozzájárulva ezzel a magyar nyelv védelméhez Szlovákiában. A kormány a támogatás tervezett formájával is kifejezésre kívánja juttatni: magyar részről anakronisztikusnak tartja, hogy a mai Európában az anyanyelv használatát egy ország hatóságai adminisztratív eszközökkel és pénzbírsággal akarják korlátozni. Magyar megítélés szerint ez veszélyezteti az ottani magyar szervezetek működését is.

Mint emlékezetes, a jogszabály szerint akár ötezereurós büntetéssel is sújthatók azok, akik megsértik az államnyelv védelmére született jogszabályt. A rendelkezést az EBESZ is különösen élesen kifogásolja.

Az előzetes elképzelések szerint az alapból nemcsak magyar nemzetiségű személyek és szervezetek részesülhetnek, hanem igény esetén más, diszkriminációnak kitett szlovákiai kisebbségi közösségek tagjai is. Az alapba befolyt pénz tudomásunk szerint a Szlovákiai Magyarok Kisebbségi Kerekasztalához kerül, amely mintegy nyolcvan ottani civil szervezetet tömörít. A pártoktól független Kisebbségi Kerekasztal kiépült infrastruktúrája révén magyar megítélés szerint alkalmas a nyelvtörvény által okozott diszkriminatív esetek dokumentálására, a szakszerű jogsegélyszolgálatra a törvény áldozatainak és kifizetné majd helyettük az esetleges pénzbírságokat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.