Kötelet kapott Vegyi Ali

Négyszer ítélték halálra, és végül kivégezték Irakban Ali Haszan al-Madzsidot, vagyis „Vegyi Alit”. Halála után több gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Bagdadban, a halottak száma eléri a harmincat.

Három évvel túlélte egykori főnökét, Szaddám Huszein iraki diktátort, de végül Ali Haszan al-Madzsid, a rettegett Vegyi Ali sem kerülhette el a sorsát. A civilek elleni gáztámadások miatt hírhedtté vált Alit 2003 augusztusában fogták el, öt hónappal azután, hogy az amerikai és brit erők lerohanták Irakot és megdöntötték Szaddám rezsimjét.

Vegyi Ali számláján bőven volt rémtett. Először 2007 júniusában ítélték kötél általi halálra a kurd lakosság elleni, 1988-as vérengző hadjárat kitervelése miatt. Később, 2008 decemberében újra halálra ítélték, ezúttal az 1991-es síita felkelés leverésében játszott szerepéért. Harmadik halálbüntetését 2009 márciusában kapta: a bagdadi Szadrvárosban és a fővárostól délre fekvő Nedzsefben 1999-ben síita civilek ellen elkövetett vérengzések miatt. Végül most januárban negyedszer is halálra ítélték az 1998-as, ötezer ember életét követelő halabdzsi mérgesgáz-támadás miatt. Az iraki légierő öt órán át mustárgáz és ideggáz keverékével bombázta a kurd várost, ahol az áldozatok többsége nő és gyerek volt.

A kíméletlen Vegyi Ali Szaddám Huszein diktatúrájának egyik kulcsfigurája volt – emlékeztet a BBC. 1987-ben ő felügyelte az ország északi részét és indított átfogó támadást a kurdok ellen, és ebben a minőségben utasításba adta: az adott területen belül sem ember, sem állat nem maradhat életben. Vezetése alatt az iraki csapatok több tízezer kurdot gyilkoltak meg gázzal vagy tömeges kivégzéseken. 1990-ben, Kuvait lerohanása után őt nevezte ki Szaddám Huszein „Irak 19. kormányzósága”, vagyis a megszállt területek élére. Később belügy- és védelmi miniszter lett.

Ha hatalma megerősítéséről volt szó, nem kímélte saját családtagjait sem. Amikor Szaddám két veje (Ali unokaöcscsei) 1995-ben Jordániába menekült, személyesen vezette ellenük a bosszúhadjáratot. Nemcsak a két fiúval végzett, hanem azok apjával – vagyis saját bátyjával is.

Szaddám Huszeinhez hasonlóan Vegyi Alit is felakasztották, az indoklás szerint emberiség ellen elkövetett bűncselekményeiért. Kivégzésének hírét nem sokkal azután tették közzé, hogy három öngyilkos merényletet követtek el Bagdadban. A gépkocsiba rejtett bombák a három legismertebb hotel közelében robbantak, a merényletekben legalább harmincan meghaltak, a sérültek számát hetvenre teszik. Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés a terrorcselekmények és Ali Haszan al-Madzsid kivégzése között.

Vegyi Ali sem úszta meg a bitófát
Vegyi Ali sem úszta meg a bitófát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.