Kemény zsaruból meditáló erdei remete

Negyven éve maskarában, hol csavargónak, hol hentesnek vagy éppen rabbinak öltözve üldözte New York bűnözőit. Ma, hetvennégy évesen fatüzeléses kunyhójában meditál, kínai orvoslással foglalkozik, organikus étrendjét állítja össze és nagyokat sétál a világvárossal azonos nevű állam északi, hegyes részein.

– Ez ma az életem: az erdő, a természet, a magányosság – mondja Frank Serpico a The New York Times őt nemrég meglátogató riporterének. A találkozó apropója: az exzsaru az emlékiratain dolgozik.

Aligha kell bemutatni az egykori brooklyni rendőrt azoknak, akik – Al Pacinóval a főszerepben – látták az 1973-ban Sidney Lumet rendezésében forgatott Serpicót, vagy olvasták Peter Maas több mint hárommillió példányban elkelt, magyarul is megjelent könyvét.

Az olasz bevándorlók fia az 1970-es évek fordulóján arról vált ismertté, hogy leleplezte a New York-i rendőrséget mélyen átható korrupciót. Flaszterkoptató kopóként Serpico hiába viszolygott például a védelmi pénzeket fedező „megkenésektől”, és tálalt ki a rendőrőrsi vezetőknek, a bürokrácia eltussolta a megvesztegetéseket.

A megtisztuláshoz vezető áttörést az hozta meg, amikor – egy hasonló gondolkodású kollégájával együtt – a The New York Times riporteréhez fordult. A lap 1970 áprilisában címoldalon hozta a sztorit. Az országos nyilvánosságot pedig az, amikor a következő évben tanúvallomást tett a korrupciót felgöngyölítő Knapp-bizottság előtt.

Immár fél fülére süketen, ugyanis – nem sokkal a Times szenzációszámba menő cikke után – fejlövés érte egy drogügylet leleplezésekor. Feltételezések szerint kollégái csalták lépre bosszúból: erre utal az is, hogy nem fedezték a helyszínen.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A rokkantnyugdíját a sikersztoriból származó jogdíjakkal kiegészítő Serpicót ma is gyötrik rémálmok. „Résre nyitom az ajtót, erre az arcomba robban. Vagy hívom a rendőrséget, és vajon kik jönnek ki? Az egykori zsaru-haverjaim, akik gyűlöltek.” Neheztel a testületre, mert „elvették tőlem az állást, amit a legjobban szerettem”.

Megkapta ugyan a rendőrség legnagyobb elismerését, a Becsületérmet, de ünnepség nem volt, „úgy adták át, mint egy doboz cigarettát”. A rendőrmúzeumnak nem kellett egyenruhája és szolgálati revolvere. Ráadásul bajlódhat a memoárral egyedül: a „szellemírók” mit sem érnek. Olyanok, mint társai a tanfolyamon: „gyerekeikről írogató anyukák, akiknek fogalmuk sincs, hogyan szedték be a védelmi pénzeket”.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Az igazi Frank Serpico egy néhány évvel ezelőtti felvételen
Frank Serpico, the policeman who became a moral symbol when he exposed corruption in the New York City Police Department in the late 1960's speaks before a City Council hearing in New York September 23. The City Council is considering legislation to establish an independent commission to monitor police corruption. CRIME SERPICO
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.