Belga–spanyol duó fúj EU-hátszelet

A feleségüket is magukkal hozták Budapestre, akik igazán nem panaszkodhatnak. A belga Peter Lescouhier legutóbb Koszovóban, a spanyol Juan Pablo García Andújar pedig Nicaraguában dolgozott kiküldetésben – ehhez képest Budapest a nyugalom szigete. Bár békíteni talán itt is kell, de „csak” az EU-tagországok között.

– Igazi meglepetés és újdonság volt, hogy a magyar fővárosba jövünk. Uniós tagállamok most először küldenek diplomatákat egymás külügyminisztériumaiba – meséli Lescouhier. Íme a spanyol–belga–magyar hármas EU-elnökség arcai: Brüsszel, Madrid és Budapest másfél évre „összekevert” néhány külügyes tisztségviselőt, hogy az együttműködés ne csak papíron létezzen.

Csodák persze nincsenek, a legnagyobb kihívásnak a budapesti vendégek a magyar nyelvet tartják. Annak ellenére, hogy a Külügyminisztériumban nem nehéz angolul beszélő kollégákat találni, sőt néha az anyanyelvüket is gyakorolhatják: Lescouhier a hollandot, García Andújar a spanyolt. Ám a dokumentumok többsége csak magyarul elérhető, és ilyenkor bizony megáll a tudomány. Gyorsan hozzáteszik, hogy magyarul vásárolni azért már tudnak egy kicsit.

Ha bármilyen kérdés felmerül, a két diplomata azonnal összeköttetést teremt a belga vagy a spanyol közigazgatás illetékeseivel. Kivel is kellene beszélnem ebben és ebben az európai ügyben? – faggatják őket a magyar kollégák. Az elnökségi trió (amelyet az EU új alapszerződése, a lisszaboni szerződés vezet be) így válik valóban gördülékennyé. Noha Magyarország, Belgium és Spanyolország uniós ügyekkel foglalkozó államtitkárai havonta találkoznak, ez nem helyettesíti a napi egyeztetést.

Mielőtt idejött, Lescouhier már hét éve uniós ügyekkel foglalkozott, négy évig Belgium brüsszeli EU-képviseletén. García Andújar az uniós ügyekért felelős spanyol államtitkár kabinetjében ismerkedett az EU rejtelmeivel. Már tavaly októberben Budapestre érkeztek, hogy itt legyenek a közös elnökségi program kidolgozásánál – és egészen 2011. június végéig, a magyar soros elnökség lezárultáig maradnak. 2010 első felében Spanyolország, a másodikban Belgium áll az unió kormányrúdjánál, és mindkét ország tapasztalataiból érdemes tanulni: a spanyolok a negyedik, a belgák pedig már a tizenkettedik alkalommal töltik be az elnökséget.

A kitűnő fürdőket, éttermeket máris felfedezte Peter Lescouhier és Juan Pablo García Andújar, s jártak vidéken is. Egerben részt vettek a Külügyminisztérium csapatépítő programján, ahol még jobban megismerhették a kollégákat – és a helyi borokat. A zord időjárás vagy a hó sem zavarja őket, sőt: a belga külügyes dolgozott három évig a Fülöp-szigeteki Manilában, és az ottani trópusi klíma helyett bármikor a magyarországi telet választaná.

Hát tessék.

A közös logóhoz közös honlap dukál

„Az EU-tagállamok körében általánosan elfogadott nézet, hogy az első soros elnökség egyfajta tűzkeresztség: akkor értjük meg igazán a bonyolult döntéshozatali mechanizmust, ha egyszer már irányítottuk. (…) Ez a hat hónap Magyarországot, mint uniós tagállamot láthatóbbá teszi az EU-n belül és kívül, a hazai közvéleményben pedig újra tudatosítja az Európai Unió előnyeit és lehetőségeit” – olvasható a Külügyminisztérium által kiadott brosúrában, amelyet a múlt héten, a Készüljünk együtt a 2011-es magyar EU-elnökségre! című országos civil konferencián osztogattak először. Kiderül a tájékoztató anyagból az is, hogy a trióelnökség logóját a három ország közös pályázaton választotta ki. A győztes logót egy 23 éves belga iparművész-hallgató, Antoine Durieux tervezte. Az összekötött „e” és „u” betűkből álló logó az EU-nak és a polgárainak egységét tükrözi, s kifejezi a három tagállam közötti szolidaritást. A hajlított vonalak a nemzeti lobogók színeit viselik, ugyanakkor a trió szó megjelenítése szintén az egységre utal.

Az EU-elnökségről és a spanyol–belga–magyar trió programjáról részletes információk találhatók a Külügyminisztérium honlapján (www.kulugyminiszterium.hu), az EUvonal oldalán (www.euvonal.hu) és a közös elnökségi weblapon (www.eutrio.es).

Közel két évre Budapest lett Peter Lescouhier és Juan Pablo García Andújar otthona
Közel két évre Budapest lett Peter Lescouhier és Juan Pablo García Andújar otthona
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.