Amerika lomtalanít a gonoszról alkotott képek között

Alaposan lehűtötte a kedélyeket a minap David Petraeus tábornok, az USA az afganisztáni hadszíntérért is felelős középső parancsnokságának (CENTCOM) feje, amikor egy washingtoni előadásában azt mondta: az idei 30 ezres (a NATO-val és más partnerekkel együtt csaknem 40 ezres) csapaterősítés dacára sem lehet számítani gyors fordulatra a közép-ázsiai ország biztonsági helyzetében. Egyúttal úgy vélte: a csapatkivonások Barack Obama elnök által bejelentett kezdetéig, azaz 2011-ig a demokratizálásban sem lehet érdemi elmozdulást várni.

Amerika arra törekszik: az elkövetkező években fokozatosan olyan állapotra hozza fel az afgán fegyveres erőket, hogy kivonulását ne ér -tékeljék úgy: megfutamodott vagy dolgavégezetlenül hagyja ott a 2001-ben megszállt országot. Egy év alatt 90 ezerről 134 ezerre, majd 240 ezerre növelnék az afgán hadsereg állományát, miközben a problémát nemcsak a létszám jelenti. Az amerikaiak írástudatlannak, fegyelmezetlennek és korruptnak tartják ottani fegyveres kollégáikat, akik körében a lemorzsolódás is 20–25 százalékos.

Ahogy lomtalanítják a Bushkorszak egyes ideológiai támpontjait (pl. „globális háború a terror ellen”), az amerikaiak a tálibokat is „dedémonizálják”, azaz lebontják a gonosz korábban hozzájuk kötött ismérveit.

Nem igazán újdonság Stanley McChrystal tábornok, az afganisztáni amerikai parancsnok hétfői lapinterjúja, amelyben kijelenti: a tálibok megosztása, a velük való tárgyalások, a fegyvert letett harcosok reintegrálása mind a megoldás részei lehetnek. Obama csaknem egy éve utalt a mérsékeltebbekkel való kiegyezésre, és „megkenésükre” már pénz is van a védelmi büdzsében. (Öt éve, amikor e sorok írója először hallotta e felvetést – hollandoktól – a brüsszeli NATO-központban, az még igazi tabudöntögetésnek számított.) Ez persze visszás helyzeteket eredményez: azért is fizetnek a táliboknak, hogy ne indítsanak támadást ellenük. – Most akkor azért vagyunk Afganisztánban, hogy harcoljunk ellenük vagy azért, hogy támogassuk őket? Vagy mindkettőért?

– vetette fel a kongresszusbanDennis Kucinich demokrata párti képviselő.

Az Obama-stratégia maga is változik menet közben. A minap pakisztáni követelésre ejtették a bevett „AfPak” kifejezést, amely egységbe vonta a két szomszédállam problémáit. – Ez nemcsak nemzeti büszkeség kérdése. Objektíve nézve Pakisztánnak nem érdeke, hogy teljesen részt vegyen a határain kívül, jelesül Afganisztánban zajló folyamatokban – áll a befolyásos Pugwashkonferenciák jelentésében. Robert Gates védelmi miniszter ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy felszerelnék a pakisztániakat a határvidéken bevetendő drónokkal, pilóta nélküli gépekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.