Kötelező műsor lett Chávez

Hugo Chávez „megkerülhetetlen” program lesz a venezuelai televíziókban és rádiókban. A dél-amerikai országban ugyanis egy olyan új rendelkezést hoztak, amely értelmében minden nemzeti televíziócsatorna és rádióadó köteles beszámolni az elnök beszédeiről.

A „törvényszegők”, vagyis a szívesen szónokló Chávezt nem feltétlenül minden hírműsorban szerepeltetők úgy járnak, mint az ellenzéki RCTVI kábeltévé és öt másik adó. A venezuelai hatóságok az új szabály megsértésére hivatkozva szombat este eltüntették a képernyőkről és az éterből a renitensek programját.

A Chávez-kormányzat még 2007-ben – a lejárt licenszre hivatkozva – megvonta az RCTV sugárzási jogát. A kereskedelmi televízió azóta tért át az előfizetéses kábeles megoldásra. A múlt héten a médiahatóság az RCTVI-t és további 23 adót „országosnak” nyilvánított, amelyek ezentúl kötelesek hírt adni az államfő beszédeiről. Az RCTV viszont arra hivatkozik , hogy a nevében szereplő „I” betűnek megfelelően „internacional”, azaz nemzetközi, tehát nem vonatkozik rá a rendelkezés. A tv-csatorna szerint a kormány adminisztratív módszerekkel akarja elhallgattatni a kritikus hangokat – írta a BBC. A távközlési miniszter viszont cáfolta az adók bezárását. Mint mondta, azt kívánták értésre adni, hogy a törvény mindenkire vonatkozik.

A „médiaháború” részeként szombaton Caracasban két tömegfelvonulás volt: az egyiken Chávez hívei támogatták az intézkedéseket, a másikon az ellenzékiek tiltakoztak azok ellen. A kormánypárti demonstrációról valamennyi nemzeti televízió és rádió hírt adott – követve a rezsim tájékoztatási politikáját.

Az ellenzékiek kifogásolták a nemzeti valuta, a bolivar közel ötvenszázalékos leértékelését, a víz- és az áramszolgáltatás (a szárazsággal indokolt) időszakos szüneteltetését, valamint a „gyorsított kisajátításokat” is. Ez utóbbit a Chávezkormány azon üzletek és bevásárlóközpontok ellen kívánja alkalmazni, amelyek a bolivar leértékelése nyomán indokolatlan áremelésekhez folyamodtak. Állítólag több mint száz üzletet zártak be „átmenetileg”. Chávez azt ígérte, a kisajátított üzleteket az államilag dotált árú „népi” boltok hálózatába sorolják be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.