Utasletapogatás feltételekkel

Ötven körüli, sietős, szemüveges üzletember – ezt tudni a Mister X.-ként emlegetett férfiról, aki miatt rendkívüli biztonsági riadót rendeltek el a héten a müncheni reptéren. Az átvilágító készülék robbanóanyagot jelzett a férfi hordozható számítógépében. Tüzetesebb vizsgálatra már nem került sor, mert az illető laptopjával együtt eltűnt. Az utasellenőrzést végző magánbiztonsági cég alkalmazottja vesztette szem elől a gyanús személyt, a szövetségi rendőrséget pedig késve értesítették az „incidensről”.

A müncheni riadó nyomán Thomas de Maiziere német belügyminiszter a reptéri biztonsági ellenőrzések felülvizsgálatát jelentette be. Karácsonykor az Amszterdam–Detroit járaton utazó nigériai férfi nem tudta működésbe hozni azt a bombát, amit ruhájába rejtve csempészett a fedélzetre. A meghiúsult merénylet nyomán biztonsági szakértők a légi utasokat „meztelenségig levetkőztető” testszkennerek alkalmazását sürgették.

Az Egyesült Államokban egyre több reptéren bevetett testszkennerek ügye Európát viszont alaposan megosztja. A britek, a hollandok, a franciák és az olaszok késznek mutatkoznak tesztelni azokat, a németek és a spanyolok viszont tartózkodóak. Elsősorban azért, mert szerintük az utasok intim szféráit is megjelenítő felvételek sértik a személyiségi jogokat. A németek most felvetették, hogy az utasok önkéntes alapon próbálhassák ki a szkennereket.

A testszkennerek hivatalosan nem szerepeltek az EU-belügyminiszterek toledói tanácskozásának napirendjén, a reptéri biztonság azonban igen. Különösen hogy eljött Janet Napolitano is. Az amerikai belbiztonsági tárca vezetője cáfolta, hogy Washington nyomást gyakorolna az EU-ra a testszkennerek bevezetése érdekében. Mint mondta, az USA nem kíván egységes, s ezért könnyebben kijátszható reptéri biztonsági ellenőrzési rendszert.

A berendezések „változatossága” megnehezíti a terroristák dolgát, ugyanakkor a technológia fejlődésével a berendezések egyre kevésbé lesznek „tolakodóak”. Toledóban megegyeztek az utasadatok feljavított cseréjéről. Állítólag a detroiti támadót is kiszűrhették volna, ha időben sikerül összegyűjteni azt a többtucatnyi utasadatot, amit a légitársaságoknak az USA-ba tartókról kell továbbítaniuk az amerikai hatóságoknak.

 

Biztonsági ellenőrzés a müncheni repülőtéren
Biztonsági ellenőrzés a müncheni repülőtéren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.