Haiti sátrakba költözött

Megkezdték az életveszélyessé vált épületek lerombolását immár erőgépekkel is Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben. Mintegy hétszáz olyan akadályt – leszakadt hidakat, úttorlaszokat, összeomlott épületeket – számláltak össze, amely megnehezíti a segélyek elszállítását. Közben kezdenek újra kinyitni a kisebb üzletek és gyógyszertárak, megjelentek a zöldséges standok is, igaz, minden jóval többe kerül, mint a január 12-i földrengést megelőzően. Egyes bankfiókok is működnek már, a hét végén már bárki vehet fel számlájáról készpénzt – közölte a kereskedelmi miniszter.

„A koordináció ugyan még mindig hiányos, de fokozatosan átvesszük az ellenőrzést” – nyilatkozta René Préval elnök a spanyol El País napilapnak. A kormány azt tervezi, hogy a másfél millió hajléktalan egy részét, mintegy 400 ezret a főváros környékén felépítendő menekülttáborokba telepítik le. Ugyanakkor már megkezdték a tereprendezést, ahol az Amerikaközi Fejlesztési Bank beruházásával 30 ezer embernek építenek új házakat.

Mindez sürgető, hiszen jelenleg százerek éjszakáznak még mindig az utcákon, illetve parkokban lepedőkből, sátrakból kialakított túlzsúfolt táborokban, ahol nincs illemhely, s fennáll a fertőzés veszélye.

Immár több mint tízezer fős az amerikai katonai kontingens, amely Haitin, illetve ha partoknál hadihajókról támogatja a segélyosztást, illetve annak biztosítását. Az ENSZ hétezer kéksapkása képtelen volt megakadályozni a fosztogatásokat. Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter megismételte, hogy az Egyesült Államok visszafordítja a haiti illegális bevándorlókat, mert a természeti katasztrófára nem lehet menekültkérelmet alapozni. Egyedül az árvák jelentenek kivételt. Egyegy transzportot már elszállítottak az Egyesült Államokba, Franciaországba és Hollandiába is. Ezek olyan árvák, akiket még a földrengés előtt regisztráltak.

Világszetre folynak az adománygyűjtések. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közölte, hogy 100 ezer dollár adományt utalt át a földrengés sújtotta Haiti megsegítésére.

Amerikai tengerészgyalogos-nő segélyakcióban
Amerikai tengerészgyalogos-nő segélyakcióban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.