Tranzitban az emberi jogokért

Feng Zhenghou padokon alszik, vécében mosakszik, és már jó ideje nem zuhanyozott. Mások ételadományaiból él, hazamenni pedig nem tud.

A tokiói Narita nemzetközi reptér tranzitjában tartózkodó férfi pólóján levő felirat szerint kínai állampolgár, akit a hatóságok nem engednek be Kínába.

Az ötvenöt éves Feng eddig nyolcszor próbált visszajutni hazájába, legutoljára novemberben, de a sanghaji repülőtérről visszatoloncolták Japánba. Négy alkalommal a légitársaság – köztük az amerikai Northwest – tagadta meg, hogy elszállítsákKínába.

Feng az Amnesty Inter national szerint az emberi jogok aktív védője. Az NBC beszámolója szerint a kínai férfi korábban egy kutatóközpontot vezetett, de a Tiananmen téri, 1989-es eseményekről írt kritikus hangvételű cikke után távoznia kellett munkahelyéről. 2001-ben meg nem engedett üzleti tevékenységért három évre börtönözték be Kínában. A Tiananmen téri események idei, huszadik évfordulója előtt a hatóságok azt javasolták neki, hogy ideiglenesen hagyja el Kínát. Ekkor Japánba ment, de amikor vissza akart térni, nem engedték. Első alkalommal azzal tartották a repülőn, hogy madárinfluenza-fertőzés gyanús.

Tavaly év végén, a sokadik sikertelen kísérlet után Feng – bár beengedték volna Japánba – úgy döntött, mindaddig a tranzitban marad, amíg haza nem juthat. A kínai férfi, akinek felesége tanár a Sanghaji Egyetemen, napközben blogol és a Twitter internetes üzenőfalon és mikroblogon kommunikálja helyzetét.

Fengről azóta a japán média és több hírtelevízió is beszámolt, esetét pedig a Terminál című filmben a Tom Hanks által játszott, a tranzitváróban rekedt kelet-európai hoz hasonlították. A média érdeklődése hatására egyre többen keresik fel, akik étellel halmozzák el, és fényképezkednek vele. Hongkongi aktivisták mellett az ENSZ Menekültügyi Hivatala alkalmazottja is meglátogatta, utóbbi segítséget ajánlott ahhoz, hogy Feng politikai menekültstátushoz juthasson. A férfi ezt azzal utasította vissza, hogy a legfontosabb számára a hazajutás és a családjával való találkozás. A BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy nagyon nehéz helyzetben érzi magát, de ki akar tartani. A kínai hatóságok egyébként hivatalosan eddig nem kommentálták, hogy Feng miért nem mehet haza.

Feng Zhenghou, akit nem akarnak hazaengedni Kínába
Feng Zhenghou, akit nem akarnak hazaengedni Kínába
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.