Egyre több az intő jel Obamának

Kennedy szenátor székét is elveszítették az amerikai demokraták. Megkérdőjeleződött az egészségügyi reform gyors rendezése.

Véletlenszerűen esett egybe Barack Obama első elnöki évének végeztével a massachusettsi időközi szenátorválasztás, de csak erősíti az eddigi jelzéseket: a demokratáknak alaposan össze kell szedniük magukat a novemberi kongresszusi választások előtt.

Ami korábban csaknem hihetetlennek tűnt, de az utóbbi hetekben a közvélemény-kutatások már valószínűsítették, kedd estére bekövetkezett. A tavaly elhunyt Edward Kennedy szenátor mandátumára kiírt választáson a republikánus Scott Brown (52:47 arányban) legyőzte az állam demokrata színekben induló főügyészét, Martha Coakley-t, aki mellett pedig Obama is korteskedett a véghajrában. Tavaly novemberben a demokraták mindkét kiírt kormányzói széket elveszítették, köztük az amúgy masszívan demokrata New Jersey-ét, és nem tudtak fordítani a New York-i polgármester-választáson sem.

Népszerűtlenségüknek már most komoly következményei vannak. Bizonytalanná vált az egészségügyi reform – legalábbis gyors – elfogadása. A kongresszus két háza különkülön már szavazott róla, de a két változatot egybe kell gyúrni, és visszakerül végszavazásra. Márpedig Brown győzelmével megszűnt a demokraták egyfős minősített többsége a szenátusban, és kiszolgáltatottá váltak a biztosítási reformot kivétel nélkül ellenző republikánusok obstrukciójának.

Felmerült, hogy két módon is levágják a kanyart. Azt azonban egyes demokraták is a választói akarat megcsúfolásának tartják, hogy még azelőtt megkíséreljék átnyomni a reformot a „szavazógépen”, hogy Brownt beiktatnák. A képviselőház pedig nem hajlik rá, hogy egy az egyben átvegye a szenátus érdemi politikai kérdésekben is eltérő törvényváltozatát – márpedig ha megtenné, nyomban a Fehér Házba lehetne küldeni aláírásra.

Az első évét záró elnök így lényegében üres kézzel áll a kongresszus elé jövő szerdai, az unió helyzetét értékelő beszédekor. (Még jelöltje, Ben Bernanke Fed-elnök újrázását sem hagyták jóvá a kongresszusi szünet miatt, pedig a hó végén lejár a mandátuma.) Az állásteremtésben Obama nem ért el egyelőre áttörést, a terrorveszély új formája jelentkezett karácsony óta. Az elnök népszerűsége az 50 százalék körülre, illetve az alá csökkent. A The Wall Street Journal és az NBC friss közös felmérése pedig rávilágít: a csúcsponthoz képest 20 százalékpontot zuhant, 41 százalékra esett vissza a nem pártelkötelezett választók körében.

– Kezdjék elölről! Kezdjékazzal, hogy odafigyelnek az emberekre! – adott tanácsot a riválisoknak Michael Steele republikánus pártelnök. – Egy dolog nagyon-nagyon világos volt, ahogy körbejártam az államot. Az emberek nem akarják az ezermilliárd dolláros egészségügyet – vonta le a tanulságot Scott Brown, a massachusettsi győztes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.