„Isteni fegyverek” Afganisztánban

Harminc évig nem tűnt föl senkinek, de most kiderült: az amerikai és brit hadseregek egyik nagy beszállítója az Újszövetségben található idézetekre utaló kódokat vés Afganisztánban és Irakban is használatos fegyveralkatrészekbe.

Az Újszövetség egyes bekezdéseire utaló számokat és betűket fedeztek fel egy amerikai fegyvergyártó cég által leszállított éjjellátó, gépkarabélyokra erősíthető optikai célzórendszeren. Az „isteni fegyvereket” az amerikai és a brit hadsereg nagy számban használja Afganisztánban és Irakban. Egyes távcsöveken a szériaszám mellett a „JN8:12” kód szerepelt, János evangéliumának egy versszakára utalva, mely így hangzik: „Ismét szóla azért hozzájok Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: a ki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága.” Egy másik kód „2COR4:6” Pál apostolnak a korinthosziakhoz írt második levelét idézi: „Mert az Isten, a ki szólt: setétségből világosság ragyogjon, ő gyújtott világosságot a mi szívünkben az Isten dicsősége ismeretének a Jézus Krisztus arczán való világoltatása végett.”

A michigani Trijicon cég, amely a távcsöveket gyártja, közölte, hogy már harminc éve bibliai idézetekre utaló kódokkal látják el termékeiket. A gyakorlatot annak idején a cég alapítója, az elkötelezett keresztény hívő Glyn Bindon vezette be, aki 2003-ban repülőszerencsétlenségben halt meg. A jelenségre amerikai katonák hívták fel egy alapítvány figyelmét, amely azt szeretné elérni, hogy a hadsereg megvizsgálja: nem ütköznek-e a kódok olyan szabályokba, melyek tiltják, hogy a hadsereg hittérítő tevékenységet végezzen. Az Amerikai Központi Parancsnokság szóvivője azonban tegnap úgy nyilatkozott, véleményük szerint a távcsövek nem alkalmasak hittérítésre, így semmilyen szabályba nem ütközik a kódok feltüntetése. Ezzel együtt az amerikai tengerészgyalogság jelezte, magyarázatot vár a cégtől. A brit honvédelmi minisztérium – amely, nem tudván a kódokról, nemrég 480 Trijicon-féle éjjellátó távcsövet rendelt afganisztáni használatra – szintén tárgyal a céggel.

Az ügy erkölcsi kérdéseket is felvet: mit keresne bibliai idézet egy fegyveren? Ráadásul egy olyan háborúban, amit a szélsőségesek – mondhatni az ellenség – gyakran szeretne vallásháborúként feltüntetni. A hadseregen belüli vallásszabadságot felügyelő alapítvány – mely nyilvánosságra hozta azügyet – idéz egy amerikai katonát, aki szerint a bibliai kódokról tudnak a katonák, de nem nagyon értik, mit keresnek ott, és hogyan kéne őket értelmezni. Ráadásul attól is tartanak, hogy ha fogságba esnek, a bibliai utalásokat az ellenség propagandacélokra használja fel. Az alapítvány elnöke megjegyezte: az amerikai közvélemény biztosan fel lenne háborodva, ha Korán-idézetekkel látnának el amerikai fegyvereket.

Az amerikai tengerészgyalogság 2009-ben összesen 66 millió dollárnyi felszerelést rendelt a Trijicontól. A cég hitvallásából a BBC idéz: „Hisszük, hogy Amerika akkor nagyszerű, amikor a polgárai jók. Ez a jóság történelmünk egésze alatt bibliai alapelveken nyugodott, és mi ezt az erkölcsöt igyekszünk követni”.

Gépkarabély bibliai kóddal
Gépkarabély bibliai kóddal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.