Zseleva visszalépett, szavazás halasztva

A rumlis Rumjana után jön a tiszta Krisztallina, s a bolgár jelöltcsere alaposan megkavarja a brüsszeli és a strasbourgi folyamatokat. A bizottság jóváhagyása egészen február közepéig halasztódik.

Visszalépett a pénzügyi érdekeltségeinek tisztázására képtelennek bizonyult bolgár néppárti Rumjana Zseleva a biztosi jelöléstől kedd délelőtt, és külügyminiszteri posztjáról is lemondott. A lépést sajnálattal vette tudomásul az európai középjobbot képviselő Néppárt, illetve az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso, aki hamarosan találkozik Szófia új jelöltjével, Krisztallina Georgieva világbanki alelnökkel. A Néppárt frakcióvezetője, Joseph Daul azt mondta, hogy az új bolgár jelöltnek is időt kell adni a felkészülésre, legalább két hetet. A többieknek hat hét állt rendelkezésükre.

Rumjana Zseleva itt még EP-bizottsági meghallgatáson
Rumjana Zseleva itt még EP-bizottsági meghallgatáson

Az Európai Parlament január 26-án szavazott volna az egész bizottságról, de most Georgievát is meg kell hallgatni, vagyis nyilvánvaló, hogy Barroso második testülete csak valamikor februárban állhat fel.

Zselevát, akit egyébként 2007-ben és 2009-ben is beválasztottak az Európai Parlamentbe, ahol támadások nem érték, a tavalyi bulgáriai választások győztese, Boriszov kormányfő javasolta biztosnak, s Barroso kínálta fel neki a humanitárius segélyek tárcáját. A múlt heti meghallgatáson azonban igen gyengén szerepelt Zseleva, akinek angoltudása sem volt meggyőző, holott tevékenysége egyértelműen külügyi, diplomáciai jellegű lenne. A szociológusprofesszort azonban eleve gyanú övezte, bankár férje állítólagos orosz maffiakapcsolatairól írtak az európai lapok, bár a vádakat bizonyítani senkinek sem sikerült, és Zselev ellen nem is folyik eljárás. A gyanút erősítették azonban bolgár liberális és szocialista képviselők, akik egyrészt azt hangoztatták, hogy Zseleva nem fedte fel vagyonnyilatkozatában érdekeltségét a Global Consult bolgár privatizációs tanácsadó cégben, másrészt 1999-ben, tehát jóval a rendszerváltás után egy olyan banknak lett a vezérigazgatója, amelyet még a kommunista rezsim titkosszolgálata alapított és jegyeztetett be Liechtensteinben. Ez már túl soknak bizonyult, és Zseleva jobbnak látta visszalépni. Annak ellenére, hogy az EP jogi szolgálata lényegében tisztázta még hétfőn. A politikusnő lemondását a külügyminiszteri posztról Boriszov miniszterelnök nem fogadta el, arra hivatkozott, hogy jelöltje alkalmasságát nem vonták kétségbe.

A kérdés most az, belenyugszik-e a Néppárt, hogy soraiból vérzett el egy jelölt, vagy megpróbál a másik oldalról is találni valakit, akit megbuktathat. A párt meghallgatási felelőse, Szájer József frakcióalelnök három nevet említett. Szerinte a finn Rehn, a holland Kroes (mindketten liberálisok) és a görög Damanaki (szocialista) is gyengén teljesített. Az volt a jelöltekkel szembeni kifogás, hogy többnyire általánosságokat hangoztattak, nem álltak elő konkrét tervekkel. Ettől egyébként Barroso bizottsági elnök jó előre óvta őket.

Minthogy most marad idő a gondolkodásra az európai képviselők számára, a következő hetek még hozhatnak fordulatokat magukkal. Emlékezetes talán, hogy öt évvel ezelőtt az olasz Rocco Buttiglionét hívatták vissza, aki elviselhetetlenül homofóbnak mutatkozott mint az emberi jogok érvényesítéséért is felelős biztosjelölt. Jerzy Buzek parlamenti elnök kedd délután bejelentette, hogy Georgievát február 3-án hallgatják meg, a törvényhozás 9-én szavaz a bizottságról. A következő huszonnégy órában dől el, hogy esetleg egyes jelölteket újra meghallgatnak-e, de Buzek azt mondta, hogy nem tartja ezt valószínűnek.

Buttiglionét az olaszok visszahívták

– A homoszexualitás bűn, a nők elsődleges feladata, hogy élvezzék a férfi nyújtotta védelmet, és gyermekeket szüljenek, a gyermeküket egyedül nevelő anyák pedig nem éppen jó emberek – mondta öt évvel ezelőtti bizottsági meghallgatása során Rocco Buttiglione, Olaszország biztosjelöltje az Európai Parlamentben. A reakciók legenyhébbike szerint nem egy homofóbnak, s a nők társadalmi szerepéről avult nézeteket valló politikusnak kellene a az emberi jogokat védelmeznie. Barroso elnök megpróbálkozott a kompromisszummal: azt javasolta: az emberi jogokat ne egyedül Buttiglione, hanem egy négytagú testület felügyelje a bizottságban. Buttiglione azonban a vele szemben felmerült kritikákat inkvizíciónak minősítette, a négytagú bizottságot pedig a homoszexuálisok, a leszbikusok és a transzvesztiták képviselőinek nevezte, amivel végleg felrúgta a megegyezés lehetőségét. Berlusconi szégyenszemre kénytelen volt visszahívni biztosjelöltjét. (S. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.