Le Blanc kedvet csinált a frankhoz

„Cézanne”-t és „Eiffelt” is megsiratták amikor az euró bevezetése során a közkedvelt száz- és kétszázfrankos bankjegyeket kivonták a forgalomból. Törvényileg azonban nincs akadálya, hogy a kereskedők továbbra is elfogadják a régi fizetőeszközt.

Kereslet is mutatkozik erre, mivel a francia nemzeti bank adatai szerint a hatvanmilliós ország lakóinál továbbra is négymilliárd frank (625 millió euró) található. E tetemes összeget „célozták” meg most élelmes kereskedők, akik a nagy januári leárazásokban újra elfogadják a régi frankcímleteket – remélve, hogy növelhetik a fogyasztási kedvet.

A dolog kitalálói az Indre megyében található Le Blanc kereskedői voltak, akik még 2006 elején – elsősorban a Creuse folyó parti település mezőgazdaságának fellendítésére – eszelték ki, hogy a matracok alól és a fiókok mélyéről előkerülő frank bankjegyeket elfogadják üzleteikben. A „Le Blanc-ban fizessen frankban”-mozgalom olyannyira bevált, hogy az egy évre tervezett akciót meghosszabbították, immár egészen a törvényes határidőig, azaz 2012 februárjáig. Eddig összesen egymillió frankot gyűjtöttek össze és váltottak be a közép-franciaországi kisváros kereskedői.

Sylvie Auteau Moënne-Loccoz, a helyi kereskedelmi és iparkamara vezetője és egyben az egyik ötletgazda azt nyilatkozta, hogy a siker számukra is meglepő volt. Kezdetben kevesen hittek a kísérletben, többen kinevették őket. Miután a média felkapta az akciót, minden megváltozott és a helyi kereskedők 12-20 százalékkal tudták növelni a forgalmukat.

A januári nagy leárazások idején szinte országos jelenséggé nőtte ki magát a Le Blanc-i ötlet: szakértők szerint a sikerességhez az is hozzájárul, hogy a beváltásra egyedül jogosult Nemzeti Bank-fiókot – különösen kisvárosokból – gyakran csak hosszú utazással lehet elérni. Nagyjából még 27 millió bankjegy lehet a franciáknál, vagy az országot még a frankidőkben felkereső külföldi turistáknál.

A C & A áruházlánc németországi hálózatában a mai napig lehet nyugatnémet márkával fizetni. Más német kereskedelmi láncok, legutóbb például a Real hipermarketek is indítanak időnként „D-Mark-akciókat”. Ausztriában szintén akadnak schillinget elfogadó kereskedők.

A magyarok által szívesen látogatott Olaszországban és Szlovákiában viszont a kereskedelemben nem fogadják el sem a lírát, sem pedig a koronát, a megmaradt lírákat és koronákat az olasz, illetve a szlovák nemzeti bank fiókjaiban lehet euróra váltani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.