Irán bosszút esküdött Izrael és az USA ellen az atomtudós haláláért

Irán bosszút fog állni Izraelen és az Amerikai Egyesült Államokon a múlt héten meggyilkolt fizikaprofesszorért – jelentette be az iszlám ország belügyminisztere. A hivatalos iráni hírügynökség, az IRNA szerint Musztafa Muhammad Nadzsar úgy nyilatkozott: „az ellenségnek és a cionista rezsimnek tudnia kell, hogy végül válaszolni fogunk erre a tettre”. A meggyilkolt professzort a belügyminiszter mártírnak nevezte.

Múlt héten egy motorkerékpárra erősített bombával ölték meg az ismert atomtudóst (aki azonban a hírek szerint nem az iráni atomprogramon dolgozott). A járművet Maszud Mohammadi professzor otthona közelében állították le. A robbanószerkezetet távirányítással hozták működésbe, amikor Mohammadi a közelébe ért.

Az iráni hatóságok szerint Mohammadi a rezsimet támogatta, valószínűleg azonban inkább a tavalyi elnökválasztás vesztes jelöltje, Mir Hoszein Muszavi támogatója volt. Reformpárti weboldalak a választás előtt közölték Mohammadi nevét is a Teheráni Egyetem Muszavit támogató 240 tanára között.

Az iráni hatóságok Izraelt és az Egyesült Államokat vádolják a merénylettel. Mahmud Ahmadinezsad iráni elnök szerint a merényletet „cionista stílusban” követték el – írja a Reuters. Washington azonnal visszautasította a vádakat, „abszurdnak” minősítve azokat.

Hétfő éjjel újabb gyilkosság történt Iránban: a 180 ezres Hvoj városának ügyészét, Vali Hadzsgolizadét ölték meg. A város az ország nyugati részén fekszik, ahol jelentős számú kurd és azeri kisebbség él. Ebben a régióban ak -tív a törökországi szakadár Kurd Munkapárthoz kapcsolódó Kurdisztán Szabad Élete Párt (PJAK), amely magára vállalta a merényletet a BBC jelentése szerint. Az iráni hatóságok a PJAK-ot terrorista szervezetként tartják számon, és tegnap bejelentették: négy embert letartóztattak az ügyész halálával kapcsolatban.

Mohammadi professzor temetésén
Mohammadi professzor temetésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.