Csak árvákat fogad az USA Haitiről

Amerikai tengerészgyalogosok érkeztek tegnap reggel helikopterrel Haiti fővárosába; az első katonák az elnöki palota közelében foglaltak el állásokat, a feltételezések szerint rendfenntartó céllal. Egy másik nagyobb csoportjuk Port-au-Prince-től 16 kilométerre délnyugatra szállt partra. További kétezer amerikai katona várakozik hajókon a part közelében. Eddig Haitin csak az ENSZ mintegy hétezer kéksisakosa próbált rendet tartani.

Robert Gates védelmi miniszter még hétfőn közölte, hogy az Egyesült Államok hadereje Haitin nem vállal rendőri szerepet, de szükség esetén megvédi az ártatlanokat, utalva arra, hogy az élelem és az ivóvíz hiánya miatt az elkeseredés néhol erőszakba fordulhat. Az amerikai hadsereg 10 ezer katonát telepít Haiti területére és partjai közelébe a nagyszabású segélyművelet támogatására.

Amerikai katonák is fenntartják a rendet Haiti kaotikus utcáin
Amerikai katonák is fenntartják a rendet Haiti kaotikus utcáin

Tegnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag jóváhagyta, hogy a világszervezet további 3500 kéksisakost küldjön a földrengés sújtotta Haitira a biztonság erősítése és a segélyakció támogatása céljából.

Mint Szőcs László washingtoni tudósítónk jelentette, Amerika világossá tette: nem kér a földrengés sújtotta ország lakóinak tömeges áttelepüléséből. A belbiztonsági minisztérium adatai szerint mindössze 23 főt engedtek be az országba a múlt keddi katasztrófa óta, miközben az USA katonai gépei segítségével folyamatosan zajlik az ott élő több ezer amerikai állampolgár kimenekítése.

Az Obama-adminisztráció a földrengésre hivatkozva pénteken tette lehetővé, hogy ún. ideiglenesen védett státust kapjanak a már az Egyesült Államokban élő, de papírokkal nem rendelkező haitiak, akik most másfél évig maradhatnak, és munkát is vállalhatnak. Egyúttal egérutat kapott egyelőre az a 30 ezer haiti állampolgár, akikkel szemben már kitelepítési – a hivatalos szóhasználat szerint deportálási – végzés van érvényben. Összesen 100-200 ezerre becsülik a törvénytelenül itt élő hai tiak számát.

Az egyetlen, még Haitin lévő csoport, amelyet az USA-ban – ráadásul szó szerint is – tárt karokkal várnak, az árvák.

Kedden például Pennsylvania kormányzója 54 haiti kisgyereket – mindannyian 4 év alattiak – hozott repülőgépen Pittsburghbe. Az amerikaiak az árvák ügyét esetről esetre vizsgálják meg, és egyelőre legalábbis olyan gyerekekről van szó, akiket még a földrengés előtt árvának nyilvánítottak.

Helyszíni beszámolók szerint egyelőre nincs menekültáradat Haitiről, még a szomszédos Dominikára is csak pár ezer ember ment át kezeltetni magát, és ennél többen tértek onnan haza rokonaikhoz. Az amerikai parti őrség mindenesetre felkészült, miközben világossá tették: aki nekivág hajón, lélekvesztőn, azt visszafordítják. Az amerikai légierő egy szállítógépe napi öt órát köröz Haiti felett, és hangszóróval közvetíti az ország washingtoni nagykövetének kreol nyelvű üzenetét: mindenki maradjon a szülőföldjén!

Az Egyesült Államok legutóbb 1994-ben vonult be húszezer katonával Haitira, egy puccsot követő válsághelyzetben. Az akkori katonai akciónak az egyik indoka éppen az elszabadult menekültáramlat feltartóztatása volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.